,,NEVID“ TEATAR GOSTOVAO U ZRENЈANINU: Predstava i radionice oduševile mališane

Najmlađi sugrađani i njihovi roditelji imali su prošlog četvrtka priliku da se u Kulturnom centru druže sa princezom Zlatkom i čuju njenu zanimljivu i uzbudljivu priču.
U okviru turneje „Obrazovanje kroz igru“ koja obuhvata 10 gradova na mapi „Nevid“ teatra iz Banja Luke našao se i Zrenjanin. Glumci su se predstavili interaktivnom obrazovnom predstavom za decu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” i dramskim radionicama za mališane uzrasta od četiri do šest i od devet do 14 godina.
– Saradnja sa drugim ustanovama kulture i prezentacija stvaralaštva iz regiona jedan su od prioriteta u radu Kulturnog centra. Ponudu za saradnju koju smo dobili od „Nevid“ teatra iz Banja Luke vrlo rado smo prihvatili sa idejom da zrenjaninskim mališanima pružimo mogućnost da se upoznaju sa projektorm „Obrazovanje kroz igru”. Kroz radionice u kojima su učestvovala deca mlađeg i starijeg školskog uzrasta i predstavu publika je imala prilke da nauči o pozorišnom bontonu i kulturnoj različitosti. U skladu sa epidemiološkim merama, morali smo da ograničimo broj posetilaca i nismo bili u mogućnosti da radimo organizovanu posetu u saradnji sa školama, pa je oko stotinak posetilaca uživalo u predstavi – kazao je Vlada Đurić, rukovodilac programske službe Kulturnog centra.
Predstava govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kraljevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude
svoga oca, Kralja Žutka, i prikazuje deci da je svet obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svet. Kraljevstva predstavljaju gradove u Bosni i Hercegovini:
Sarajevo, Tuzlu, Banjaluku, Jajce, Trebinje i Mostar. 
Kostimografkinje su Maja Mirković i Biljana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević izradile rekvizite. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić.
– Užitak je bio igrati predstavu u Zrenjaninu pred mnogobrojnim publikom, naročito u situaciji gde je svako kulturno dešavanje daleko značajnije nego u nekim srećnijim vremenima. Osetili smo predivnu i razigranu energiju dece u toku igranja jer je to za interaktivnu predstavu kao što je „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“ i najbitnije. Vjerujem da su deca nešto naučila iz pozorišnog bontona, radionica kao i predstave – rekao je Marko Dukić, autor i reditelj predstave.
Dramske interaktivne radionice vode glumci/animatori sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom, Maja Vujanović i Dejan Andrić, a mališani su imali priliku da na zabavan i
uzbudljiv našin uče o biljnom i životinjskom svetu i upoznaju se sa osnovama dramskih tehnika: priča, vođena mašta, zamišljena putovanja i improvizacija krpo čudesni svet
fantazije.

M.Malbaški
Foto: Dalibor Danilović i Agencija „Magma“