NOVA POSTAVKA U SALONU NARODNOG MUZEJA ZRENjANIN

„Pazi, snima se! – Vek bioskopske kulture”
Ne tako davno jedna od najomiljenijih zabava mladih u Zrenjaninu bio je – bioskop. Zrenjanin ih je imao nekoliko, a najduže je opstao „Balkan”. Šta je sve doneo bioskop u naš grad i kako je ispisivana istorija ovdašnje kinematografije biće na izložbi koja je u pripremi u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, a čije je otvaranje u ponedeljak, 22. avgusta, u 19 časova. Naziv joj je „Pazi, snima se! – Vek bioskopske kulture u Zrenjaninu”. Autorke su Ivana Arađan, istoričarka umetnosti i Bojana Vidović, bibliotekarka, iz zrenjaninskog Muzeja.
– Izložba je rezultat našeg zajedničkog istraživačkog rada i sastoji se iz nekoliko segmenata, kroz koje će publika imati priliku da se upozna sa detaljnim istorijatom zrenjaninske bioskopske kulture kroz čitav jedan vek, počev od prve projekcije u Velikom Bečkereku 1898. godine do današnjih dana – od putujućih bioskopa do prerastanja u institucije kulturnog i zabavnog karaktera – kaže za „Zrenjanin” Ivana Arađan.
Osim istorijata, koji će biti potkrepljen bogatim dokumentarnim materijalom, centralno mesto na izložbi zauzimaće izbor iz zbirke filmskih plakata Narodnog muzeja Zrenjanin.
– Jedan segment izložbe posvećen je snimanju domaćih i koprodukcijskih filmova u okolini Zrenjanina uz mnogobrojne fotografije sa snimanja, dok jedan deo izložbe predstavlja ambijent stare bioskopske sale – objašnjava Bojana Vidović.
Prilikom rada na izložbi, ostvarena je značajna saradnja sa lokalnom zajednicom, ustanovama kulture i građanima, koji su doprineli sadržaju same izložbe ustupivši značajan materijal.
Tokom trajanja izložbe, kroz različite propratne aktivnosti predviđeni su edukativni programi, projekcije i diskusije o filmovima.
B.J.
Opširnije u štampanom izdanju