OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM: Slom fašizma omogućio je očuvanje naše civilizacije

Polaganjem venaca i cveća na spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu Uči i spomenik borcima Crvene armije na Bagljašu, u Zrenjaninu je obeležena 73. godišnjica pobede nad fašizmom.

dan pobede (1)

Vence su položili najviši predstavnici Srednjobanatskog upravnog okruga, grada Zrenjanina, drugi sekretar ambadase Ruske federacije u našoj zemlji Dmitrij Sergienko, kao i predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Zrenjanin, Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih penzionera, ruske kompanije „Borec” i Gradskog odbora Srpske napredne stranke.

Pobeda nad fašizmom zaustavila je najveće zlo u dosadašnjoj istoriji, a 9. maj kao Dan pobede slave svi slobodoljubivi ljudi sveta. Žrtve koje su u borbi protiv fašizma položili srpski i ruski, kao i drugi narodi SSSR osnova su naše buduće plodne saradnje. To važi i za ovaj deo naše zemlje, koji su 1944. godine zajedničkim snagama oslobodili pripadnici Crvene armije i Narodnoodobodilačke Vojske Jugoslavije. Žrtve položene u brobi protiv fašizma obavezuju nas da očuvamo dobre međunacionalne odnose i odnose među konfesijama. Na to nas obavezuje i činjenica da se 9. maj obeležava i kao Dan Evrope – rekla je ovom prilikom Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga, na svečanosti kod spomenika Žarku Zrenjaninu.

dan pobede (12)

Zahvaljujem se gradu Zrenjaninu na čuvanju sećanja na pale Crvenoarmejce i srpske heroje koji su obezbedili ovako dugo razdoblje mira i slobode na ovim prostorima. Opasnost od oživljavanja fašističkih ideja uvek postoji, ali je verujem da će biti dovoljno odlučnosi da one nikada više nigde ne prevagnu – izjavio je ovom prilikom ruski diplomata.

Grad Zrenjanin tradicionalno poklanja veliku pažnju negovanju uspomena na sve koji su doprineli pobedi nad fašizmom. Činjenica da se na paradi u Moskvi uz predsednika Rusije Vladimira Putina našao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podseća nas na stepen uvažavanja našeg doprinsa slamanju fašizma i uliva veru u boju budućnost svih nas – izjavio je u odgovoru na novinarsko pitanje Saša Santovac – zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

Svečanosti je prisustvovalo i desetak učesnika Narodnooslobodilačke borbe, među kojima je najstariji Slavko Radovanović rođen 1928. godine Ratni put je započeo kod Bijeljine i na Majevici, 1942

, a završio kod Maribora i Dravograda u maju 1945.

M. S-n.

dan pobede (8)

dan pobede (9)

dan pobede (6)

dan pobede (14)

dan pobede (13)