OBELEŽENE DVE DECENIJE UDRUŽENJA CEREBRALNE I DEČJE PARALIZE

Zajedno ostvaruju svoja prava

Na području srednjeg Banata, deluje nekoliko udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom. Jedno od njih jeste i Udruženje cerebralne i dečje paralize (CDP) koje je nedavno, u Mesnoj zajednici „Dositej Obradović” u Zrenjaninu, obeležilo svoj jubilej – 20 godina postojanja i rada. Maloj svečanosti, primerenoj trenutku u kome se nalazimo, prisustvovala je i prva predsednica Danilka Radonjić Veči.
– Trenutno, Udruženje broji oko 70 članova na celoj teritoriji srednjeg Banata, a tu spadaju Grad Zrenjanin, opštine Žitište, Sečanj,Novi Bečej i Nova Crnja – rekao nam je Drago Ilić, predsednik Udruženja.

PODRŠKA S PRAVIH STRANA
– Sve ove godine imali smo finansijsku podršku kako Grada Zrenjanina, tako i Saveza CDP Vojvodine „Suncokret”, kojem pripadamo, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Trudili smo se da, koliko smo mogli, pomognemo svojim članovima, ali i da ujedno podržimo i opšte dobro i uradimo nešto od čega će svi imati koristi u želji da budemo vidljiviji i uspešniji – navodi Ilić.
U prostorijama MZ „Dositej Obradović” , Udruženje je od 2015. godine.
– Zahvalni smo im na njihovoj konstantnoj podršci. Razumevanje za naše potrebe najviše se ogleda u tome što su napravili prilaz i ka samoj zgradi Mesne zajednice, kao i Klubu „Dositej” gde je postavljena rampa po svim standardima o pristupačnosti. Aktivni smo deo društva, što pokazuje i činjenica da je MZ „Dostej Obradović” jedina koja u svom savetu ima osobu sa invaliditetom koja ravnopravno učestvuje u odlukama – s ponosom ističe Drago Ilić.
Kako kaže, već pet godina imaju stalnu podršku kroz povlašćenu vožnju u saradnji sa „I-taksijem”. Ilić je posebno istakao dugogodišnju saradnju sa Dečjim centrom „Smajli” , pa je tako uspešno ostvaren projekat NIS-ove akcije „Zajednici zajedno”.

INKLUZIJA U SVIM SFERAMA
– Projekat „ Igrajmo se zajedno” omogućio je adaptaciju postojećeg igrališta u parku MZ „Dositej Obradović”. Ono je jedino u Gradu Zrenjaninu prilagođeno i deci sa smetnjama u razvoju. I na taj način smo želeli da skrenemo pažnju javnosti da inkluzija nije važna samo u obrazovanju već u svim sferama života. Obezbedili smo kancelarijsku i računarsku opremu, jer je ona oruđe bez kojeg se ne može raditi, aplicirati, ne možemo pratiti konkurse, niti pomagati članovima oko fotokopiranja – jednostavno, moramo ići u korak sa vremenom i biti blagovremeno obavešteni. Bili smo i 2019. godine inicijatori sporazuma o međusobnoj saradnji udruženja osoba sa invaliditetom na teritoriji Grada Zrenjanina. Potpisnici su za sada Udruženje MNRO „Suncokret”, Udruženje paraplegičara „Banat”, Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih, Organizacija gluvih i nagluvih Zrenjanin, kao i naše Udruženje – naglašava Drago Ilić i dodaje da suština ove ideja jeste da su zajedno uspešniji i jači.

POMOĆ ZA ČLANOVE
Prošle godine, u saradnji sa Crvenim krstom Zrenjanin, podeljeni su prehrambeni i higijenski pakete kako bi se bar na neki način umanjile posledice kovid pandemije. I ove, 2021 godine, koja je takođe teška, uspeli su delimično da pomognu članovima u saradnji sa Dečijim centrom „Smajli” i humanitarnom organizacijom ADRIA.
Duško Radišić, predsednik Saveta MZ „Dositej Obradović”, zaželeo je članovima udruženja da i dalje budu uspešni. Rekao da je ideja zajedničkog delovanja dobar predlog. Svečanosti je prisustvovala sekretraka MZ Zlata Bogaroški, iz Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih, predsednik Atila Križik sekretarka Radmila Marinković Pavlović, Ružica Tomić, predsednica Udruženja MNRO „Suncokret”, Ferenc Zakar, redsednik Organizacije gluvih i nagluvih, Zora Obradović, tumač znakovnog jezika i Atila Balint, predsednik Udruženja multiple skleroze.

  • SAVET
    Mada neke od predloženih aktivnosti nisu zaživele, predsednici udruženja osoba sa invaliditetom smatraju da treba, na nivou grada, osnovati savet. Mnogo je zajedničkih, ali i individulnih potreba članova, koje bi uz saradnju mogle lakše da se reše. Takođe, predloženo je da se svake godine obezbedi posebna podrška jednom od udruženja. Navedeno je da im je potrebna pomoć s obzirom na to da plaćaju zakup prostorija u kojima rade, kao i knjigovodstvene usluge, obezbeđivanje redovnih plata sekretara pojedinih udruženja.

M. Bečejac