OBNOVLjENO 90 ODSTO KAPACITETA VRELOVODA

SA MANjIM GUBITKOM U NOVU GREJNU SEZONU

– Radovi na Bagljašu spadaju u završne, a trenutno se priključuje na mrežu Novosadska ulica kao i deo Bulevar Veljka Vlahovića od brojeva 51 do 71- kaže direktor „Toplane“ Aleksandar Starčević
Javno preduzeće Gradska toplana u novu grejnu sezonu, koja počinje 1. oktobra, ući će sa 90 odsto obnovljenog kapaciteta vrelovodne mreže, čime će smanjiti i gubitak gasa na mreži. Direktor zrenjaninske toplane Aleksandar Starčević izjavio je prilikom obilaska radova na magistralnom vrelovodu na Bagljašu i da to preduzeće dočekuje hladno vreme spremno.

Prema njegovim ocenama, neće biti završeni svi građevinski radovi do početka sezone. On je, pak, najavio da radovi na Bagljašu spadaju u završne u programu KFE4, odnosno rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Zrenjaninu. Izvođač radova, firma „Štrabag“ ima rok za završetak radova na obnovi sistema do 1. novembra.

– Radi se priključak za Novosadsku ulicu, kao i deo vrelovoda za Bulevar Veljka Vlahovića od brojeva 51 do 71. Rekonstrukcijom ovog dela dobili smo jednu novu celinu, celokupno naselje Bagljaš ima nove vrelovodne cevi. Vrednost radova koji se trenutno obavljaju na ovom naselju iznosi 500.000 evra. Naravno, to je novac iz programa KFE4, a toplana je od 2009. godine u obnovu sistema uložila 10 miliona evra. Od tog novca renovirana je skoro cela toplotna mreža u gradu – naveo je direktor zrenjaninske toplane.

Prema njegovim rečima, time je smanjen gubitak na mreži na oko šest odsto.

– Takav procenat je na evropskom nivou, te mi imamo grejanje bolje nego većina gradova. Takvo smanjenje gubitaka na mreži utiče i na cenu. Došlo je i do smanjenja cene varijabilnog dela grejanja, tako da je sada Zrenjanin među najjeftinijim gradovima što se tiče računa za grejanje. Imamo univerzalnu cenu za sve potrošače, za razliku od drugih gradova, gde toplane pokušavaju da svale troškove na poslovne potrošače i budžet grada – ocenio je Starčević.

Naredne godine najavljena je obnova vrelovoda u ulicama Brigadira Ristića, a posle toga ostaje samo naselje Ruže Šulman, za direktor toplane govori da je relativno novo, pošto su neki potrošači priključeni na mrežu pre samo 12 godina.

Suzana Kokavski