ODLUKE GRADSKOG VEĆA ĆE SE U PETAK NAĆI PRED ODBORNICIMA NA SKUPŠTINI

Slede promene, kupovina zemljišta, vraćanje dugova…

Nadzorni odbori mesnih zajednica (MZ) se ukidaju. Ostaju isključivo Saveti, koji će se birati po proporcionalnom izbornom sistemu. Kontrola nad izborima biće u nadležnosti Gradske izborne komisije (GIK), što dosadašnja odluka nije dozvoljavala.
Ovim rečima prokomentarisao je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika, prvu i najvažniju tačku od ukupno 15. Odluka je doneta na sednici Gradskog veća koja je održana u petak, 28. januara. O njoj će izjašnjavati i odbornici na Skupštini zakazanoj za petak, 4. februar.
To znači da će se umesto dosadašnjih pojedinačnih kandidata birati tzv. kandidatske liste. Mesta koja se na taj način osvoje raspoređuju se u skladu sa procentom glasova, koje je određena lista osvojila u odnosu na ukupan broj svih glasova.
Prema podacima Službenog lista Grada Zrenjanina, ovo je treća izmena Odluke o mesnim zajednicama nakon 2019. i 2020. godine. Navodi se i da se MZ formiraju kako bi zadovoljile potrebe i interese građana. Jedna ustanova u selima može pokrivati dva ili više naseljenih mesta. Statutom je određeno koliko članova može imati, kriterijum za njihov izbor, kao i kada se obeležava dan Mesne zajednice i druga važna pitanja. Treba napomenuti i da se pređašnji Saveti neće odmah raspuštati, već da će se nova Odluka primenjivati tek od narednih izbora.
Miroslava Malbaški
Foto: Grad Zrenjanin

Opširnije u štampanom izdanju