OVOGODIŠNJI 12. FESTIVAL „STRIPOLIS” BIO JE U ZNAKU SARADNJE SRBIJE I FRANCUSKE

Prijateljstvo koje se nikad nije prekidalo

Festival stripa, posvećen devetoj umetnosti, čiji crno-beli svet okuplja, inspiriše i privlači pažnju mnogih sugrađana opstaje uprkos izazovima i pandemijskoj situaciji. Ovogodišnji 12. „Stripolis”, uz promociju najnovijeg 13. broja časopisa autorskog i internacionalnog stripa, trajao je od 17. do 19. septembra.
Na otvaranju publici su se obratili mr Branko Đukić, autor projekta i urednik časopisa „Stripolis”, i Goran Marinković, direktor Kulturnog centra koji je istakao značaj projekta. Festival je otvoren izložbom „Svet u oblacima – Francuska – Srbija: Zajednička istorija kroz strip”, koja je organizovana u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

 

NA MAPI SVETSKIH DEŠAVANJA
Postavku je otvorio Stanislav Pjere, savetnik za kulturu francuske Ambasade i direktor Francuskog instituta u Srbiji. O značaju manifestacije i samog stripa govorio je mr Branko Đukić. Napomenuo je da je ove godine u časopisu prednost data alternativnim, nezavisnim i andergaraund (undergorund) stripovima iz zemlje i regiona. Time je, navodi, pažnja usmerena ka ovom žanru koji je ostavio duboke korene u našoj državi od 1991. godine.
– Andergraund strip je značajan, jer je potpuno nezavisan od urednika i izdavača. Autori imaju posebnu priliku da se izraze i kažu ono što zaista misle. Mnogi od stripova su likovno dobro „potkovani” i verbovizuelno originalni. Tiraži su im dosta manji od mejnstrim stripova, ali ih to ne obeshrabruje da bi gubili na kvalitetu. U teškom periodu 90-ih godina prošlog veka i sankcija, andergaraund strip se ukorenio i traje do danas – objasnio je Branko Đukić.
Miroslava Malbaški
Foto: Kulturni centar i Dragan Leleš

Opširnije u štampanom izdanju