PEVAČKO DRUŠTVO „PREPODOBNI RAFAILO BANATSKI” SE OKITIlO ZLATNOM MEDALJOM

Čuvari tradicije koji prate moderne standarde

Svoje delovanje započeli su pre više od tri decenije. Tada su nastupali isključivo kao muški sastav. Kako je vreme prolazilo smenjivali su se dirigenti i pevači. Ono što se nije menjalo je njihova misija, a to je pevanje na liturgijama i bogosluženjima. Nisu im strani ni nastupi na koncertima i festivalima. Predvođeni dirigentkinjom mr Senkom Milisavljević osvajali su brojne nagrade. Najnovije priznanje nedavno su doneli u Zrenjanin. Na 58. Festivalu muzičkih društava Vojvodine, koji se održavao 22. i 23. oktobra u Rumi, mešoviti hor Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski” okitio se zlatnom medaljom i zaslužio prvu nagradu. Osvojili su 99 bodova i tako poneli titulu apsolutnog pobednika takmičenja.
– Odlasci na festivale u sebi nose posebnu draž koja nas podstiče da radimo ono što volimo na najbolji mogući način. Da se trudimo, žrtvujemo, ali i uživamo u svemu tome. Pre svega bavimo se umetnošću koja je bazirana na našoj srpskoj, duhovnoj i svetovnoj muzici. Ne podležemo svemu što se nameće kao novi trend, već sa velikim pijetetom izvodimo moderna i savremena duhovna dela naših živih kompozitora. Izbor programa je nešto što je izuzetno važno u svemu ovome. To nas prezentuje kao čuvare tradicije, ali i kao moderan sastav koji prati visoke, svetske, umetničke standarde – rekla je mr Senka Milisavljević.

Zrenjaninci su se na takmičenju predstavili pažljivo odabranim programom. Otpevali su „Tebe neoborimuju stijenu”, Pavela Česnokova, a zatim i „Vječnuju pamjat” Svetlane Maksimović. Kompozicija ruske autorke, Irine Denisove, „Dni moji”, izvedena je uz čarobne glasove vokalnih solistkinja Ane Aleksić Šajrer i Marije Aleksić. Dragan Veličković je svoje vokalne mogućnosti pokazao u numeri „Igrale se delije”, dok je „Kolovođa”, primeren upravo ovom Vojvođanskom festivalu.
Pobednici iz Zrenjanina su oduševili publiku koja je nagradila hor dugim aplauzom. Tražio se bis. Kako je rekla Senka Milisavljević, voditelj je morao da uputi izvinjenje slušaocima, jer tako nešto nije praksa na festivalskim nastupima, ali je poželeo publici da ih hor „Prepodobni Rafailo Banatski” uskoro obraduje celovečernjim koncertom u osveženoj sali Kulturnog centra.
Protođakon Predrag Nenin predsednik je Pevačkog društva, ali i njegov član i duhovni oslonac. Kako je ispričao, Bog svakom čoveku daje neki talenat, ali da bi ljudi ostvarili cilj u životu potreban je i trud.

– Kada mi kao pevači, umnožavajući svoj talenat kroz razne horske probe, koncerte, festivale i takmičenja, kao i ovo na kome smo učistvovali, dajemo sve od sebe kako bismo svoj dar umnožili, onda i Bog nagrađuje i nas, ne samo za Carstvo svoje buduće nego i u ovozemaljskom životu – poručio je protođakon Nenin.
Treba reći i da je nastupe horova vrednovao žiri koji su činili Zoran Mulić (kompozitor, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu), Vesna Kesić Krsmanović (dirigentkinja hora Srpskog narodnog pozorišta) i Zrenjaninac Božidar Crnjanski (dirigent hora „Sveti Serafim Sarovski”, vanredni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu).

Miroslava Malbaški

Foto: Sajt Opštine Ruma i arhiva Hora

  • ZNAČAJAN FESTIVAL
    Festival muzičkih društava Vojvodine u Rumi je najveća manifestacija amaterskog muzičkog stvaralaštva u Pokrajini. Održava se u velikoj dvorani Kulturnog centra „Brana Crnčević” od 1964. godine i organizuje se tako što jedne godine učestvuju horovi i orkestri klasične muzike, a sledeće folklorni ansambli.