RADNICI SU PREMEŠTENI IZ NEBEZBEDNOG U NEŠTO ADEKVATNIJI SMEŠTAJ, ALI MNOGA PITANJA OSTAJU OTVORENA

Nadležni reagovali, ali aktivisti i dalje zabrinuti

Nekoliko stotina radnika angažovanih na izgradnji „Linglonga” mesecima je boravilo u uslovima opasnim po život u barakama u Industrijskoj zoni, utvrdili su nadležni, zbog čega su nesrećni ljudi u četvrtak uveče premešteni u nešto adekvatniji smeštaj. Ipak, čini se da im je i na novim lokacijama ograničeno kretanje.
Zrenjaninsko Više javno tužilaštvo počelo je da prikuplja informacije o tome da li se u fabrici „Linglong” dešava radna eksploatacija i potencijalna trgovina ljudima, na osnovu prijave organizacije ASTRA. Predsednik i premijerka ističu da su nadležni reagovali zbog loših uslova za radnike, ali da investicija ne sme da trpi.

VEĆINA RASELJENA NA NOVE LOKACIJE
Novinari i aktivisti su pre oko dve nedelje alarmirali javnost da u Zrenjaninu nekoliko stotina stranih građevinaca od marta živi u očajnim uslovima. Angažovala ih je beogradska firma „Čajna enerdži Tiandžin” koja gradi „Linglong”. Radnici su se požalili da im je ugroženo zdravlje, da ne dobijaju redovno zarade, da nemaju dovoljno hrane i da su im oduzeti pasoši.
Reagujući na ove izveštaje, protekle nedelje je Sektor za vanredne situacije MUP-a zabranio da se pomenute barake koriste za stanovanje zbog opasnosti od požara. U njima su zatečene boce za tečni naftni gas i burad za dizel gorivo. Terence su zatim obišli predstavnici Zaštitnika građana, zaključivši da svi oni imaju urednu prijavu i radnu dozvolu, ali da im se treba obezbediti bolji smeštaj. Ova institucija je takođe saopštila da su pasoši kod radnika, a da se u Kaštelu Ečka oni nalaze na recepciji.

– Radnici su prethodno imali revers za podizanje pasoša, kako nam je objašnjeno, glavni razlog je što u Srbiji ne postoji predstavništvo Republike Vijentnam i što ovu državu zastupa konzulat u Rumuniji. To veoma otežava pribavljanje novih isprava u slučaju gubitka ili uništenja pasoša – rekao je zaštitnik Zoran Pašalić.
Nakon toga je deo radnika iz baraka odvezen u Kaštel Ečka, deo u kuću u ovom selu, a jedna grupa je prebačena u zgradu firme „Penfarm”, koja već godinu i po dana svoj plac iznajmljuje za (ne)legalne kontejnere za smeštaj kineskih radnika.
Pašalić je kazao da je ova institucija obišla pet lokacija na koje su radnici izmešteni. Navodi da 89 njih ne želi da ode iz baraka, ali da su u toku pregovori da se i oni presele.

OMETAJU, PRATE I ZASTRAŠUJU
Do potresnih scena kod baraka u Industrijskoj zoni došlo je prošle sedmice nakon što je jedan od građevinaca koji je govorio za medije dobio otkaz. Zbog toga su njegovi sunarodnici obustavili rad. Poslodavac mu nije vratio pasoš i po čoveka su kolima došli aktivisti „Solidarne kuhinje”. U tome je pokušavalo da ih spreči privatno obezbeđenje „Patrol 023” zajedno sa kineskim menadžerima.
– Skloni se od kola – vikala je aktivistkinja na čuvara koji nije hteo da se predstavi. Zanimalo ga je „sa kojim pravom uzimaju radnike” i da li imaju nalog za to.
– Nije on roba da ga uzmemo! Kako vi možete njemu da zabranite, jeste li vi policija, ko ste?
U tom momentu revoltirani radnici odgurnuli su obezbeđenje i omogućili aktivistima i svom kolegi prolazak.
Neprijatno iskustvo sa „čuvarima” imale su i novinarske ekipe. Na izlazu iz Industrijske zone ekipu televizije N1 presreo je nepoznati muškarac blokirajući im prolaz kolima. Posle nekoliko dana isti muškarac je nasilničkom vožnjom pokušao da zastraši novinarke Dojče velea i portala VOICE.
Pripadnici privatnog obezbeđenja, dovedenog nedavno pred barake, danima su ometali novinare u izveštavanju. U te svrhe su kod ovih objekata postavili i metalnu ogradu.
Čuvar firme „Patrol 023” koji je tu dežurao u ponedeljak uznemirio se kada je stigla ekipa našeg lista. Obavestio je da ne sme da se slika. Njegov nadređeni objašnjava da se njihov štićeni prostor pruža do ograde i kako nikoga ne smeju tu da puštaju. Poziva se na zakon o privatnom obezbeđenju koji propisuje da se poslovi fizičke zaštite lica i imovine mogu vršiti samo unutar štićenog objekta ili do granice štićenog prostora. Koje su to granice, šta i koga su čuvari zaduženi da štite, i po čijem nalogu – iz „Patrol 023” do zaključenja ovog broja nisu odgovorili listu „Zrenjanin”.
I čuvar kod „Penfarma” burno je reagovao kada je video fotoaparat, dok njegov kolega koji stražari kraj ulaza u Kaštel objašnjava da hotel nije zatvoren za goste, ali jeste za novinare i kamermane.
Zbog ometanja novinara koji su izveštavali o azijskim radnicima u Zrenjaninu reagovala su najveća domaća novinarska udruženja, a slučaj blokiranja puta automobilu prijavljen je Radnoj grupi za bezbednost novinara.

ČIJE SU BARAKE IZDATE RADNICIMA?
Parcela gde su barake za azijske radnike u vlasništvu je jednog trgovinskog lanca. Nejasno je da li je on dozvolio postavljanje ograde jer do zaključenja ovog broja nije stigao odgovor rukovodstva kompanije.
Barake pripadaju AD „Gvožđar” koja je u stečaju od 2007. godine. Od tada je rasprodata sva imovina ove firme sem upravne zgrade u centru Zrenjanina. Međutim, očito su ostala i pomenuta skladišta.
Na parceli nalaze se još i distributivni centar ovog trgovinskog lanca, kao skladišta drugih firmi. Njihovi zaposleni mesecima su svedoci komunalnih problema koje je uzrokovao boravak nekoliko stotina radnika u prostoru koji nije predviđen za to. Međutim, nisu želeli javno da govore o gomilama smeća koje su se često palile, o odvodu kišnice zatrpanom od đubreta i o terencima koji su urinirali „gde stignu”.

ŠTA KAŽE VLAST
O slučaju stranih radnika oglasili su se krajem prošle nedelje predstavnici „Linglonga”, premijerka Ana Brnabić, ministar građevine Tomislav Momirović, kao i gradonačelnik Simo Salapura. „Linglong” je istakao da je vijetnamske radnike koji su uključeni u projekat izgradnje fabrike angažovao jedan od njihovih izvođača radova. Dodali su da se zalažu za human i dostojanstven pristup svim zaposlenima, te da će o toj temi organizovati sastanke sa predstavnicima izvođača radova.
Premijerka je poručila da je inspekcija rada stalno na terenu, da je naloženo da se radnici izmeste u bolje uslove, ali da nema sumnje da je ovaj slučaj takođe i napad na kineske investicije.
Radnici angažovani na gradnji „Linglonga” jesu spavali u neuslovnim prostorijama, naveo je ministar Momirović, dodavši da je „činjenica da su oni jako dobro plaćeni” i da se stiče i utisak da postoji animozitet prema kineskim investicijama.
Gradonačelnik Salapura je naglasio da su nadležni organi svih ministarstava bili na licu mesta, a da je za lokalnu samoupravu najbitnije to što će „Linglong” zaposliti 1.200 novih radnika. Poručio je i da smeštaj radnika nije nadležnost lokalne samouprave već onih koji su ih angažovali.
Dosadašnje rekacije države na slučaj stranih radnika u Zrenjaninu jesu zabrinjavajuće, ocenjuje ASTRA.
– Sve što je do sada učinjeno: od plasiranja lažnih informacija o premeštanju radnika, preko nemuštih objašnjenja za zadržavanje pasoša, komentarisanja visine plate kao izgovora za neljudski tretman i uslove rada, do konfuznog i nenajavljenog seljenja radnika na više lokacija, ukazuje na upitnu sposobnost i volju državnih organa da u ovom slučaju postupaju onako kako im zakoni nalažu – navode aktivisti.

  • SOLIDARNOST
    Komentarišući dobar odziv građana u prikupljanju pomoći za građevince, članica Zrenjaninskog socijalnog foruma Tara Rukeci ističe da su aktuelne ekonomske prilike osiromašile ljude, ali im i omogućile da shvate da su radnici u istom položaju svuda na svetu. – Ovakvo društveno uređenje će uvek na prvo mesto stavljati profit i interes privatnih kompanija, a gušiće sva radnička prava.
    Galina Maksimović, Zrenjaninka koja je koordinirala akciju prikupljanja potrepština za radnike u beogradskom Društvenom centru „Oktobar”, navodi da je mala pobeda odnesena u vidu premeštanja građevinaca u uslovniji smeštaj. Međutim treba ostati na oprezu jer su pobunjeni radnici razdvojeni na različite lokacije, a premeštaj je naveden kao privremeno rešenje. Ističe da se mora nastaviti sa taktičkim solidarnim delovanjem i pritiscima.

 

  • PREDSEDNIK: OVO JE HAJKA
    – Ne razumem šta je smisao sve te kampanje, ako je inspekcija ustanovila da su uslovi loši, oni će napraviti bolje uslove i kraj priče. Ne razumem samo čemu ta vrsta hajke? Da me ubedite da ste zabrinuti za vijetnamske radnike? Gledaćemo da pomognemo Vijetnamcima i svima drugima, ali investitore da rasterujemo nećemo. Zato što je krvavo težak posao dovesti investitora u našu zemlju. Šta hoćete, da uništimo investiciju od 900 miliona dolara, da Zrenjanin ne napreduje, da ceo Srednji Banat zatvorimo – izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Milana Maričić