SARADNJA ŠKOLE „9 MAJ” I KOMPANIJE NIS: Prva senzorna soba u Zrenjaninu

U Osnovnoj i srednjoj školi „9. maj” danas je na svečan način otvorena prva senzorna soba u Zrenjaninu. Zahvaljujući stimulativnim  sredstvima i uređajima u senzornoj sobi, deca koja imaju smetnje u razvoju dobila su mogućnost za senzornu integraciju, neposredniju komunikaciju sa okruženjem i uspešnije snalaženje u svakodnevnom životu.
Senzorna soba opremljena je uz pomoć sredstava NIS-a, u okviru projekta „Zajednici zajedno” za 2016. godinu. Za opremanje je obezbeđeno 500.000 dinara.


Oprema obuhvata različite elemente koji stimulišu čula vida, sluha, dodira i mirisa.  Ceo ambijent je prilagođen potrebama korisnika. Na bezbedan način, uz pomoć stručnog osoblja, ovde mogu da istražuju svoje senzorne veštine i da se oslobode stresa i napetosti.
– Lokalna samouprava se trudi da obezbedi normalno funkcionisanje svih škola, kako na teritoriji Grada, tako i u svim naseljenim mestima – podsetio je gradonačelnik Čedomir Janjić na svečanom otvaranju Senzorne sobe.  – Finasiraćemo izgradnje još jednog krila zgrade, što je tek jedan od niza projekata koje smo uradili zajedno sa ovom školom, a tako će biti i ubuduće. Kompanija NIS posebno pomaže ovoj Školi, putem projekata, kao i drugim školama u gradu, ustanovama i sportskim klubovima – rekao je Janjić.
Prema rečima direktorke OSSŠ „9. maj” Snežane Oluški, ovo je izuzetno važan projekat za 250 učenika ove škole, kao i za svu inkluzivnu decu koja imaju poteškoća u učenju ili radu.
– Senzorna soba je zapravo specijalna učionica koja zadovoljava specifične potrebe učenika sa posebnim potrebama da osete spoljašnji svet na pravi način tj. da budu senzorno integrisani – objasnila je Snežana Oluški. – To znači da iako njihova čula normalno funkcionišu, ne znači i da sve informacije obrađuju na pravi način. Ova učionica omogućava da njihova čula dobiju sve one stimulanse koje zbog svojih poteškoća ne dobijaju na pravi način ili u dovoljnoj meri. Time ubrzavamo i stimulišemo njihov psihomotorni razvoj.
Zrenjanin je jedan od četiri grada u Srbiji koji imaju senzornu sobu, osim Beograda, Novog Sada i Niša.

B. Jajić