SINOĆNA KIŠA PROBILA PLAFONE U NOVOJ ZGRADI OPŠTE BOLNICE: Pacijenti bezbedni, procena štete za nekoliko dana

Porođajno odeljenje Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ poplavljeno je tokom jučerašnjeg nevremena zbog toga što je popustio krov, međutim u Bolnici ističu da je situacija danas pod kontrolom, te da niko od pacijenata nije, niti će biti ugrožen. Neki od njih biće upućivani i u bolnice u Vrbasu i Novom Sadu.

Zbog slabosti krova nove zgrade Bolnice i višegodišnjeg problema sa njime, popustil su plafoni i velika količina kiše probila je u prostorije Opšte bolnice tokom jučerašnjeg nevremena, naveo je danas dr Vladimir Arbutinov, pomoćnik direktora Opšte bolnice „Đorđe Joanović“:

– Jednog momenta je pola porodilišta bilo pod vodom, ali zahvaljujući brzoj reakciji osoblja, sve trudnice, porodilje i bebe izmeštene su u suvi deo. Na trećem spratu su popustile cevi i voda je krenula i sa strane. Na ostalim odeljenjima situacija je za sada dobra, popustilo je levo krilo Hirurgije i pacijenti su iz šest soba premešteni na suvu desnu stranu, na Očno i na odeljenje Ortopedije. Takođe,svi liftovi su pod vodom, suše se, a jedino radi teretni lift, koji je namenjen urgentnim slučajevima.

Dr Arbutinov dodaje da pacijenti nisu trpeli zbog vanrednih okolnosti.

–  Prvi prioritet je da su svi pacijenti zbrinuti, niko nije povređen i nema ugroženih. Drugo, svi aparati su na vreme sačuvani i funkcionišu. Treći prioritet jeste da smo osposobili kuhinju i vešeraj. U jednom momentu ovde je bilo preko sto ljudi koji su radili do kasnih noćnih sati i samo zahvaljujući toj posvećenosti, uspeli smo da spasemo sve što je moglo – rekao je dr Arbutinov, zahvalivši se tehničkoj i sanitarnoj službi Opšte bolnice, jedinicama civilne zaštite opšte namene, pripadnicima vatrogasno-spasilačkog bataljona i Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov“.

Dr Arbutinov je napomenuo da je u staroj zgradi Bolnice takođe curila voda, ali da šteta nije toliko velika kao u novom delu.

IMG_20180804_113422

Opštu bolnicu danas je posetila i pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Snežana Bojanić, koja je konstatovala da nijedna bolnica nije pretrpela tako loše posledice nevremena kao zrenjaninska. Takođe je naglasila da je vrlo zadovoljna time kako su osoblje i menadžent Opšte bolnice prihvatili i rešili ovu situaciju.

– Znamo da krov zrenjaninske Bolnice nije kompatibilan sa građevinskim uslovima kakvi bi trebalo da budu, i mi smo za to izdvojili sredstva, koja je Opšta bolnica već dobila. U ponedeljak je trebalo da počnu radovi na sanaciji krova. Šteta će biti sanirana kada sve sagledamo.

Kako kaže,  druge zdravstvene ustanove iz Vojvodine pomoći će zrenjaninskoj Opštoj bolnici.

– Sve trudnice koje imaju urednu trudnoću, a prispele su za porođaj, biće upućene na Bolnicu Vrbas. One sa rizičnijim trudnoćama, biće upućivane u Klinički centar u Novom Sadu i oba ova objekta spremno čekaju njih, kao i ginekološki obolele žene. Takođe, zbog toga što su liftovi van stroja, pacijenti sa akutnim infarktima biće upućivani u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Što se tiče potrebe za sanitetskim transportom, jutros sam razgovarala sa direktorom zrenjaninskog Doma zdravlja jer oni imaju značajniji vozni park, tako da će u slučaju više transporta van Zrenjanina, ustupiti svoj prevoz.

Dr Vladimir Arbutinov je istakao da će trebati par dana za procenu štete u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“.

M. Maričić

20180803_222452

IMG_20180804_113525

20180803_221037

IMG_20180804_113907

20180804_112024