ŠKOLSKI I NADZORNI ODBORI I JAVNA PREDUZEĆA DOBILI NOVA RUKOVODSTVA

Isti šefovi, ali od sada u privremenom statusu

Dejan Jovanov, Zoran Ljubotina i Milan Kovačević više nisu direktori, već vršioci dužnosti direktora „Rezervata prirode”, „Turističke organizacije” i „Zavoda za zaštitu spomenika kulture”. Ovako su odlučili odbornici na poslednjoj sednici održanoj 17. decembra 2021. godine.
Predstavnici lokalnog parlamenta takođe su imenovali nove članove upravnih i nadzornih odbora pojedinih gradskih i seoskih škola, kao i rukovodeći kadar pojedinih ustanova.
Upravni odbor „Rezervata prirode” činili su Predrag Bokić, Petar Vidaković, Stevo Čorokalo i Mira Dronjak. U novom sastavu biće Slaviša Mihaljica, Cvetana Arsenov, Zoran Medić i Mira Dronjak. Dušan Lukić je bio predsednik Nadzornog odbora sa članicama Tanjom Mojsin i Nadom Latinović, umesto koje dolazi Zoran Stojačić.
Upravnim odborom Zavoda za zaštitu spomenika kulture predsedavala je Gordana Raković, a sada joj je potvrđen još jedan mandat. Članovi ovog tela i dalje su Emina Mickoski, Janoš Tapai, dok je Nada Knežević kao predstavnica zaposlenih zamenila Gordanu Stoin.
Hirurg Aleksandar je ostao predsednik Upravnog odbora Apoteke Zrenjanin. Članovi su i dalje: Nenad Nićin, Miodrag Ljubojević i Edit Fuks Hodi. Njima se, po odluci odbornika, pridružila Zlatana Ankić, nekadašnja karatistkinja, koja vodi službu za odnose sa javnošću u ustanovi „Sportski objekti”.
Sanja Bursać (SNS) i Goran Vašaš (DSS) neće više biti članovi Gradske izborne komisije. Naslediće ih Jelena Nikolić (SNS) i Ljubomir Erdeljan (DSS).
Srđan Ristić razrešen je dužnosti člana Školskog odbora Osnovne škole „Bratstvo” Aradac. Novoimenovani su Obrad Pirković i Jan Zvara.
Sanja Bursać (predstavnica jedinice lokalne samouprave) i Stevan Vukov (predstavnik roditelja) bili su u Školskom odboru Ekonomsko-trgovinske škole „Jovan Trajković”. Umesto njih dolaze Sanja Kondić i Jelena Milošev.
Zorica Radišić, nastavnica biologije, oslobođena je dužnosti članice Školskog odbora Osnovne škole „Vuk Karadžić”, a zameniće je Aleksandra Petkanić. U Školskom odboru Muzičke škole Nemanja Pavlović zameniće Branislava Gagića.
Isidora Plivar doći će umesto Zorice Milinković u Školski odbor u Hemijskoprehrambenoj i tekstilnoj školi „Uroš Predić”, a Slavica Jeftić umesto Radosne Dunđerin u Osnovnoj školi „1. oktobar” u Botošu. Željko Vukotić odmeniće Duška Solomuna u OŠ „Svetozar Marković Toza” (Elemir–Taraš), Jovana Đorđev Dušana Novakova u OŠ „Mladost” (Tomaševac), dok će Zorana Rikalovića i Rodeana Lonetija zameniti Jelena Savičić i Nataša Nenin u OŠ „Dr Aleksandar Sabovljev” u Ečki. Dr Miodrag Kovačević dolazi na mesto Olivere Mihajlov u Medicinskoj školi, a Sonja Dragan na mesto Vojina Perca u Zrenjaninskoj gimnaziji.
Slobodan Miškeljin, Dragan Plavšić i Miroslava Simeunović dobiće zamenike u EGŠ „Nikola Tesla”. To će biti Ivona Ćirić, Jelena Živković i Vladimir Petrović. Formirana je i komisija koja će odlučivati o dodeli Nagrade Grada. Predsedavajući je Boris Gladić (SPS), a članovi su: Dejan Purkov, Aleksa Bibin, Bela Fodor i Vukosava Đapić Atanacković.
M. Malbaški

„Na kratkom povocu”
U v.d. funkciji je većina rukovodilaca zrenjaninskih preduzeća i ustanova, između ostalih: „Vodovoda i kanalizacije”, „Gradske toplane”, „Čistoće i zelenila”, „Pijaca i parkinga”, „Narodnog muzeja”, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”. Prema Zakonu o javnim preduzećima, funkcija vršioca dužnosti direktora ne može se obavljati duže od godinu dana, a ista osoba ne može biti dva puta imenovana za v.d. Vršilac dužnosti direktora može se postaviti do imenovanja direktora po sprovedenom javnom konkursu. Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić na nedavnom skupu je izjavio da više od 70 odsto republičkih preduzeća, na koje se primenjuje pomenuti Zakon, imaju vršioce dužnosti ili direktore čiji mandat nije u skladu sa propisom. – Saglasan sam da će direktori „na kratkom povocu” biti „efikasniji”, ali u čemu – ako nemaju sigurnost četvorogodišnjeg mandata na kome bi trebalo da sprovedu program kojim su se kandidovali. Onda će biti skloni da na dnevnom nivou slušaju naloge onih koji su ih na to mesto postavili, a tada bi moglo da dođe do političkih zloupotreba – objasnio je Nenadić.
M. M.