USVOJEN REBALANS BUDŽETA ZA 2022, IMENOVANI NOVI/STARI DIREKTORI

Uskoro novi putevi, eko-česme, zamena kotlova u školama…

Prva i najvažnija od 49 tačaka koju su odbornici potvrdili u petak, 9. septembra, na sednici Skupštine je ona koja se odnosi na izmene i dopune Odluke o budžetu Grada za 2022. Njome se ukupna sredstva u lokalnoj kasi povećavaju za 4,6 odsto (294.482.751 dinar). Podsećamo da je na zasedanju u decembru 2021. usaglašeno da proračun bude 6,38 milijardi dinara. Ovim rebalansom je utvrđen budžet u ukupnom iznosu od 6,682,300,372 dinara.
Prema rečima gradonačelnika Sima Salapure, višak prihoda usmeriće se na nastavak različitih investicija u gradu i u naseljenim mestima. On je podvukao da su u pitanju radovi na zameni vodovodnih cevi u gradu, izgradnji eko-česmi, kanalizacione mreže i bušenju bunara u naseljenim mestima, unapređenju sistema grejanja u pet seoskih osnovnih škola. Prvi čovek grada je rekao da će samo za zamenu kotlova u osnovnim školama biti utrošeno više od 80 miliona dinara.

POZAMAŠAN DEFICIT
– Moram da istaknem da je od 33 objekta, čije grejanje finansira Grad, njih 19 u sistemu daljinskog grejanja Gradske toplane.Čak 13 koristi ugalj ili lož ulje, što se u narednom periodu mora promeniti, a ovo je prvi korak – naveo je Salapura.
Na odluku su posebno reagovale opozicione stranke. Predstavnik Novog DSS-a, Milan Ivanić smatra da je deficit gradske kase i dalje pozamašan i zabrinjavajuć, iako je smanjen na 938 miliona. Obim rashoda, prema njegovim rečima, iznosio je šest milijardi i 387 miliona, dok se ovim rebalansom utvrđuje na 6,7 miliona. Povećanje rashoda i izdataka je 7,1 odsto, dodao je.
Prema Ivanićevim rečima, za razvoj poljoprivrede utvrđeno je smanjenje od 20,5 odsto, sa 83 na 66 miliona, od čega devet miliona za subvencionisanje kredita poljoprivrednih gazdinstava.
– Odbornička grupa Novog DSS-a smatra da je za razvoj poljoprivrede trebalo izdvojiti više para s obzirom na to da su smanjeni prinosi usled suše. Time bi se trebalo pozabaviti i na republičkom nivou dodatnim uvećanjem subvencija za poljoprivrednike i ukidanjem akciza – istakao je Ivanić.

INVESTICIJE
Sa druge strane, Grad namerava da u što kraćem vremenskom periodu izgradi skoro 25 kilometara nove putne mreže. Da bi to bilo ostvarivo, usvojen je predlog Odluke o usvajanju projekta javno privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za realizaciju projekta finansiranja, izgradnje i održavanja lokalne putne infrastrukture na teritoriji Grada.
– Ukoliko sve procedure budu poštovane, očekujemo da s prvim prolećnim danima uđemo u taj proces. Podsetiću da je trenutno ukupan obim investicija na teritoriji Grada, kada je u pitanju asfaltiranje, milijardu dinara, iz različitih izvora finansiranja. To je ozbiljan novac koji se ulaže u putnu infrastrukturu, ali nedovoljan. jer želimo da u svakom naseljenom mestu imamo po jednu veliku investiciju u toj oblasti- ocenio je gradonačelnik.
U skladu s usvojenim rebalansom budžeta, korigovani su i programi poslovanja javnih komunalnih preduzeća, ustanova kulture i drugih budžetskih korisnika.
Skupština je razmatrala i izveštaj o radu Saveta za zdravlje za 2021. godinu. Značajan deo rada odbornici su posvetili komunalnim odlukama i planovima generalne regulacije u tri gradske zone („Jugoistok”, „Dolja” i „Centar”) i naseljenom mestu Elemir.
Većinom glasova usvojeni su i predlozi o obezbeđivanju javnog osvetljenja, dimničarskih usluga, održavanju javnih zelenih površina i komunalne higijene.
Svoje mišljenje po ovim tačkama izneo je Aleksandar Korovljev (DJB). Posebno je komentarisao dimničarske usluge. On smatra da preduzeća koja hoće da se bave ovom delatnošću treba da zadovolje kadrovske i uslove opremljenosti.
– Ne treba nam jedno javno preduzeće koje će imati apsolutnu kontrolu. Svaki monopol kod distribucije je loš, osim prirodnog. Treba da se borimo da se u ovoj oblasti ne otme kontroli. Ne treba ga veštački stvarati. Ovom delatnošću treba da se bave svi koji hoće, a zadovoljavaju uslove, pa i javna preduzeća. Korisnici treba da sklapaju ugovor sa davaocem usluge na zahtev korisnika.
Potrošačima koji nemaju dimnjake, kao i onima koji imaju fabričke dimovodne gasne cevi (tipa B i C) ne trebaju kontrole i čišćenja. Ovo je regulisano pravilnikom o unutrašnjim gasnim instalacijama – podsetio je Korovljev.

Miroslava Malbaški
Foto: volimzrenjanin.com

  • NOVA DIREKTORKA TURISTIČKE organizacije
    Kadrovske smene usledile su na čelu javnih komunalnih preduzeća i Turističke organizacije. Vršioci dužnosti direktora JKP „Vodovod i kanalizacija” Predrag Bodiroga, diplomirani ekonomista, i JKP „Čistoća i zelenilo” Nemanja Milinković, dipl. inž. građevinarstva, postali su direktori. Dosadašnja zamenica prvog čoveka Turističke organizacije Sanja Petrović, diplomirani geograf turizmolog u hotelijerstvu, izabrana je za v.d. direktora umesto Zorana Ljubotine.