SKUPŠTINA GRADA ZRENJANINA: Određene parcele za kinesku kompaniju „Šandong Linglong”

Оdbornici Skupštne grada Zrenjanina usvojili su danas, većinom od 36 glasova, zaključak kojim se opredeljuju građevinske parcele u industrijskoj zoni „Jugoistok II” radi izgradnje fabrike automobilskih guma kineske kompanije „Šandong Linglong”.

SKUPSTINA 20181005 skupstina XIX (82)

Po rečima gradonačelnika Čedomira Janjića, ovo je tek jedna u nizu oduka potrebnih za početak gradnje koju kineski investitori planiraju za mart 2019, da bi 2021. godine počeli da autogume isporučuju kupcima u Evropskoj uniji. On je dodao da o značaju ovako velike investicije od skoro milijardu dolara u široj javnosti još ne postoji puna svest i dao uverenja da će svi standardi vezani za ekološku bezbednost biti ispoštovani.

Dolazak kineskih kompanija svetskog glasa na ovaj prostor rezultat je mukotrpnih pregovora koje je sa kineskim partrnerima vodio predsednik Vučić. Zahvaljujći tim naporima Kinezi su se opredelili da fabriku ne podignu u Češkoj nego u našoj zemlji.

Odbornici opozicione Demokratske stranke Goran Kaurić, Miroslav Kalanj, Alisa Kockar i Zorica Vučković izrazili su sumnju u valjanost ove odluke, a posebno sa aspekta ekologije i posledica koje rad fabrike može imati po zdravlje Zrenjaninaca. Kritiku su potkrepili ogromnim teškoćama da se kafilerija kompanije „Matijević” i pogon za proizvodnju alkohola u Lukićevu privole da nešto ozbiljnije učine po pitanju smrada i zagađenja vazduha, vode i zemljišta.

Vi, odbornići većine, usvojićete ovu, a i ostale odluke koje slede do početka radova, ali, uveren sam – niko od vaše dece neće raditi u proizvodnji autoguma. Ja, kao inženjer, nemam informacija da li je uopšte reč o kineskoji ili tehnologiji neke zapadne zamlje koja se takve proizvodnje već ratosiljala. Osim toga, posle prestanka rada „Teguma”, mi u gradu nemamo odgovarajući kadar. Imamo Fabriku sintetičkog kaučuka, ali njeni i kadrovi za kinesku gumaru nisu naročito kompatibilni. Zar nije bilo celishodnije graditi ovakvu fabriku negde uz već postojeće, u Pirotu i Kruševcu – rekao je sa skupštinske govornice odbornik DS Mirolav Kalanj.

Na ove i druge primedbe demokrata gradonačelnik Čedomir Janjić odgovorio je da će do početka gradnje biti izrađeni elaborati o uticaju fabrike na životnu sredinu, a u skladu sa domaćim zakonodavstvom. On se zahvalio odbornicima što su imali razumevanja za hitnost situcije i dali podršku gradskoj administraciji da nastavi sa izradom planskih dokumenata potrebnih za ovu investiciju.

SKUPSTINA 20181005 skupstina XIX (6)

Skupština je usvojila i odluku kupovini kuće u Svetosavskoj ulici – od Bojane Ličanin – unuke dr Slavka Županskog – predsednika Srpskog narodnog veća koje je novembra 1918. godine, u vreme raspada Habsburške monarhije, obezbedilo miran prelaz vlasti na organe Kraljevine Srbije, odnosno Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Cena kuće koja bi trebalo da bude pretvorena u spomen dom posvećen ovim događajima utvrđena je na 47.000 evra.

Na današnju, 19. sednicu, Skupštine Grada došli su odbornici Srpske radikalne stranke i Pokreta „Dosta je bilo”, a u ime kolega iz odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine prisustvovao joj je samo Predrag Perkić. On je kritikovao po njemu nepotrebno, hitno sazivanje sednice jer za raspravu o dnevnom redu odbornici nisu mogli valjano da se pripreme i odgovorno odlučuju.

M. Sn.

SKUPSTINA 20181005 skupstina XIX (4)

SKUPSTINA 20181005 skupstina XIX (63)