TEHNIČKI FAKULTET U ZRENJANINU: Fizički aspekti zaštite životne sredine

Na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” juče je otvorena Međunarodna konferencija o fizičkim aspektima zaštite životne sredine. Osim postojećih, koje Tehnički fakultet tradicionalno organizuje, ovo je prva konferencije iz ove oblasti, a trajaće do 2.aprila u hibridnoj formi – onlajn i neposredno.

Međunarodna konferencija o fizičkim aspektima životne sredine objedinjuje naučnu oblast fizike kao opšte obrazovni predmet i studijski program zaštite životne sredine. Organizator konferencije je zrenjaninski Tehnički fakultet, a suorganizator konferencije je Prirodno-matematički fakultet iz Niša.

Na samom otvaranju, upriličeno je potpisivanje memoranduma o saradnju institucija koje čuvaju sećanje na ličnost I delo velikog naučnika čije ime naš fakultet nosi skoro pola veka. To suTehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ Zrenjanin (prof dr Dragica Radosav), Zadužbina i Dom kulture Mihajlo Pupin iz Idvora (direktor Svetislav Zakić) , Fondacija „Mladen Selak“ iz Beograda (Milan Božić i prof dr Branko Kovačević), „Regionalni centar za talente Mihajlo Pupin“ iz Pančeva( dr Dragoljub Cucić) i Udruženje „Godina Pupina“ iz Zrenjanina ( dr Ivan Bošnjak)

– Tema je zanimljiva, o čemu svedoči veliki broj radova – 32, od kojih16 izinostranstva, kao i učesnika. Verujemo da će konferencija doprinti rešavanju brojnih pitanja vezanih za temu, ali da će doprinti daljoj amfirmaciji naše ustanove – ističe doc. dr Darko Radovančević, prodekan za nauku.

Skp je otvorila i pozdravila učesnike prof. dr Dragica Radosav, dekan fakulteta. U ime Grada Zrenjanina otvaranju je prisustvovala pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević, kao i prof. dr Ljubiša Nešić (Prirodno-matematički fakultet u Nišu), dr Dragan Markušev, naučni savetnik (Institut za fiziku u Zemunu), prof. dr Milan Pantić, prof. dr Miodrag Krmar, prof. dr Nataša Todorović i prof. dr Jovana Nikolov (Prirodno-matematički fakultet u Nišu

Teme konferencije su: Geofizika, modelovanje životne sredine, zagađenje vazduha, efekat staklene bašte, globalno zagrevanje i klimatske promene, radijacija i životna sredina, energetska efikasnost i održivi razvoj, fizika životne sredine i obrazovanje…

M.B.

Foto: volimzrenjanin.com