TRIDESETOGODIŠNJICA  EKOLOŠKOG POKRETA „PANONSKA ZORA”: Ka zdravijoj životnoj sredini

Najznačajniji predstojeći projekti Grada Zrenjanina vezani za zaštitu životne sredine su revitalizacija Begeja u okviru prekogranične saradnje sa Rumunijom uz finansijsku podršku evropskih fondova i izgradnja centralnog gradskog prečistača za otpadne vode – istakao je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić na svečanosti kojom je juče, u gradskoj kući, obeležena tridesetogodišnjica od osnivanja Ekološkog pokreta „Panonska zora“.

Panonska zora 1

Na svečanosti je predstavljena i monografija „Panonske zore“ a Radišić je istakao da će podržati dalji rad Pokreta, kao i objavljivanje istoimenog časopisa čiji je glavni i odgovorni urednik Vukoman Maksimović, pohvalivši dosadašnji rad aktivista.

– Jedan od najvećih ekoloških problema grada je upravo zagađenje kanala Begej. Završili smo Studiju opravdanosti projekta, čiju je izradu finansirala Evropska unija, a Skupština grada donela je odluku da ovaj projekat treba što pre realizovati, i to u vidu javno-privatnog partnerstva. Realizacija ovog dela projekta je i uslov  za početak sledeće faze a to je čišćenje i izmuljavanje kanala Begej, kako bi opet bio plovna reka, od Zrenjanina, do Temišvara – podsetio je Duško Radišić.

Prema rečima Radišića, Evropska unija je podržala projekat čija je vrednost šest miliona evra,  a obuhvata prvu fazu uspostavljanja plovnosti kanala.

– Obuhvaćeno je više infarstrukturnih radova – rekonstrukcija četiri prevodnice, po dve na našoj i rumunskoj strani, izgradnja biciklističke staze na bedemu Begeja kojom će se spojiti Zrenjanin i Temišvar i pristana u centru Zrenjanina – objasnio je Radišić i dodao: – Važna komponenta projekta je i projektno-tehnička dokumentacija koja je neophodna za drugu fazu, a to je izmuljavanje i čišćenje kanala i određivanja parametara mulja i tehnologije koju je potrebno primeniti. Ovim aktivnostima, kao i izgradnjom centralnog prečistača otpadnih voda na potezu Aleksandrovačkog kanala stiču se uslovi da Begej opet bude reka – objasnio je on.

Kako je adresa ekološkog pokreta „Panonska zora“ u zgradi mesne zajednice „Dositej Obradović“, Radišić je, sada u svojstvu predsednika Saveta ove MZ, naglasio i efekte u saradnji javnog sektora i udruženja građana.

– Kao neke od poslednjih aktivnosti „Panonske zore“, izdvojio bih realizaciju projekta izgradnje biciklističke staze obalom Begeja, koji je grad podržao, a finansirala kompanija NIS. Grad je ove jeseni sproveo i značajnu akciju sadnje drveća u mesnim zajednicama i tom prilikom zasađeno je 674 sadnica. Grad je finansirao sadnju, a pokret „Panonska zora” realizovao je aktivnosti na teritoriji MZ „Dositej Obradović”.

Kako je rekao dr Zdravko Ždrale, jedan od najaktivnijih članova EP „Panonska zora“,sačuvaćemo zdravlje ukoliko se pobrinemo da nam životna sredina bude zdravija.

Na problem u dosadašnjem radu je podsetio dr Radivoj Jelovac, naglasivši da je potrebno okupiti više mladih u „Panonska zoru“.

Rođendan je čestitao predsednik udruženja „Vrelo” iz Novog Sada Aleksandar Obrovski, koje je samo godinu dana mlađe od „Panonske zore“.

Predsednica Pokreta Vera Karanović uručila je priznanja „Panonske zore“. Među dobitnicima Povelje je Rajko Petrović. Dobtnik zahvalnice je glavni i odgovorni urednik lista „Zrenjanin” Dalibor Bubnjević, koju je primila rukovodilac marketinga Ljubinka Slankamenac.

PAnonska zora 4

Voditelj programa je bila mr Branka Jajić, koja je govorila i pesmu Radjarda Kiplinga.

B.J.