U MELENCIMA POTPISUJU PETICIJU PROTIV DOSELJAVANJA ROMA SA KOSOVA I METOHIJE

Žitelji smatraju da im je bezbednost ugrožena

Meštani Melenaca nezadovoljni su socijalnom i bezbednosnom situacijom otkako su kosovski Romi počeli da se doseljuju u ovo selo, jer se prema njihovim navodima, uvećao broj krivičnih dela – uglavnom krađa. Prošle nedelje pokrenuta je peticija koju je do sada potpisalo više od hiljadu Melenčana, s ciljem da se do daljeg obustavi naseljavanje interno raseljenih lica sa KiM u Melence.
Potpisom protiv novih komšija, žitelji najvećeg sela u Srednjobanatskom okrugu kažu da od države nisu dobili odgovor kako je došlo do toga da, prema njihovoj proceni, oko 200 izbeglica sa KiM kupi kuće baš u njihovom selu. Oni se obraćaju nadležnima kako bi masovno doseljavanje u naselje bilo transparetno jer se to i njih tiče, te da nadležni u gradskim, pokrajinskim i republičkim institucijama obrate veću pažnju na socijalnu i bezbednosnu situaciju u vezi sa doseljenim licima, prenose mediji.
Kako se navodi na portalu „Panon” RTV, među inicijatorima prikupljanja potpisa je Melenčanin Svetozar Nadlački.
– Ja nisam protiv njih, niko nije protiv njih, ali mi živimo po drugačijim običajima, oni se drugačije ponašaju od nas. Ovo je mirno selo, a sada je već svaka treća kuća naseljena ljudima sa Kosova, ne razumem kako se to dešava. Ne znam kako bismo se mi osećali kod njih da je situacija obrnuta… Niko se ne oseća bezbedno, selo je prazno, nakon deset sati uveče nema nikog na ulicama – izjavio je Nadlački za „Panon” RTV.
Novinari RTV „Panon” razgovarali su i sa Terezom Vajda, koja se iz Novog Sada preselila u Melence 2000. godine jer je želela da živi u mirnoj okolini u svojoj starosti.
– Kradu. Ne znam, ali meštani kažu da toga ranije nije bilo. Ovdašnji Romi ne kradu, već ovi koji su se naselili. Deca lome grane voćki, nekima su ušli u baštu pre neku noć, verovatno da nešto uzmu i sve su uništili – rekla je ona.
Na Fejsbuk stranici Selo Melenci, na postovima koji najavljuju vreme i mesto potpisivanja peticije, mogu se uočiti različiti komentari. Dok jedni negoduju što baš ovo selo naseljuju raseljenici sa KiM, drugi smatraju da je peticija veoma ružna, jer su i sami pre više od 20 godina izbegli sa KiM u Melence. Treći su veoma kivni na pojedine medije koji su ih nazvali „vojvođanski rasisti”. Ove reči potvrdio je i Veselin Frajić, predsednik saveta Mesne zajednice Melenci.
– Nije lepo što su nas pojedini mediji etiketirali da smo rasisti, naročito što tu peticiju nisu videli i nisu mogli da znaju o čemu se zaista radi. Meštani su vredni i dobri ljudi i siguran sam da ne bi sebi dozvolili da vređaju druge na rasnoj osnovi – rekao je Frajić za list „Zrenjanin”, dodavši da ne može da komentariše peticiju dok je meštani zvanično ne predaju Mesnoj zajednici.
Prema informacijama sa društvene mreže, peticiju mogu da potpišu samo osobe sa prebivalištem u Melencima.

 • ČETIRI USLOVA MELENAČKE PETICIJE – NE ZNA SE KO IH JE SROČIO?
  Prenosimo vam u celosti četiri uslova peticije koju meštani Melenaca potpisuju, objavljene na Fejsbuk stranici Selo Melenci:
  1. Da program planskog masovnog naseljavanja interno raseljenih i prognanih lica u Melencima nadalje postane transparentan u javnosti i usaglašen sa mogućnostima održivog razvoja, posebno sa urbanističkim, infrastrukturnim, ali i socijalnim, ekonomskim i drugim kapacitetima mesta, vodeći računa o ličnoj sigurnosti i bezbednosti imovine građana i građanki Melenaca, kao i dobrobiti raseljenih i prognanih lica, s obzirom da se u dosadašnjoj praksi pokazalo da je određeni broj ovih lica upravo zbog neadekvatno rešenog socijalnog i ekonomskog pitanja posezao za izvršenjem krivičnih dela različite vrste i težine.
  2. Da se dodatna populacija interno raseljenih i prognanih lica koja je planirana za nastanjivanje u Melencima, u slučaju da dostiže broj od stotinu ili više ljudi, rasporedi i po drugim naseljenim mestima Grada Zrenjanina i drugih opština, a vodeći računa o održivom razvoju, urbanističkim, infrastrukturnim, socijalnim, ekonomskim i drugim kapacitetima mesta, kao i ličnoj sigurnosti i bezbednosti imovine građana i građanki, ali i dobrobiti raseljenih i prognanih lica.
  3. Da se netransparentan i nesinhronizovan program masovnog planskog naseljavanja interno raseljenih i prognanih lica, u slučaju da iza njega ne stoji nijedan državni, pokrajinski i/ili organi lokalne samouprave, momentalno i do daljeg obustavi, odgovorni sankcionišu, a da nadležni organi preuzmu na sebe naseljavanje interno raseljenih i prognanih lica u skladu sa principima održivog razvoja.
  4. Da se nadležni organi Republike Srbije, APV i Grada Zrenjanina aktivnije i efikasnije posvete (nego što je do sada bio slučaj) rešavanju socijalnih, ekonomskih, kulturnih, individualnih i porodičnih problema građana i građanki Melenaca, koji su do naseljavanja imali status interno raseljenih i prognanih lica, a u cilju poboljšanja kvaliteta njihovog svakodnevnog života, očuvanja kulturne različitosti, integracije i postizanja dobrosusedskih odnosa sa ostatkom populacije u Melencima, a samim tim i prevencije izvršenja krivičnih dela motivisanih nedostatkom sredstava i uslova za kvalitetan život.

I. ISAKOV

Peticija
Peticija