U PONEDELJAK JE SVEČANO OBELEŽENO 70 GODINA ŽENSKOG RUKOMETNOG KLUBA PROLETER

Zlatna istorija i svetla budućnost

Svi treneri, igračice, rukometni i sportski radnici i ostali koji su pomagali i pomažu Klub zaslužni su za ono što je danas ŽRK Proleter. I dalje ćemo vredno raditi, verujem da dobri rezultati neće izostati – ističe Dragiša Albulj

Beogradski list „Naš sport” objavio je 22. januara 1949. godine da je u Zrenjaninu Sportsko sindikalno društvo Proleter formiralo rukometnu ekipu, a osnivač Kluba je Stjepan Mahalup. On je kao nastavnik u srednjoj Ekonomskoj školi okupljao učenike i sa njima vežbao rukomet, piše u monografiji ŽRK Proleter.
Sedam decenija kasnije organizovana je proslava vrednog jubileja, a svečanosti su prisustvovale sve generacije ŽRK Proleter, prijatelji kluba, predstavnici lokalne samouprave, sponzori i mnogi drugi. Predsednik kluba Dragiša Albulj je uručio priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.


– Svi treneri, igračice, rukometni i sportski radnici i ostali koji su pomagali i pomažu Klub zaslužni su za ono što je danas ŽRK Proleter. I dalje ćemo vredno raditi, verujem da dobri rezultati neće izostati. Kada sam došao u Klub, složili smo se da naša deca iz Zrenjanina i okoline treba da igraju, a ima mnogo talenata i ne sumnjam u lepu budućnost. Da dobro radimo dobro pokazuje i to da u mlađim kategorijama imamo učesnike na finalnim turnirima, a pionirke su prvakinje Vojvodine i vicešampionke Srbije – istakao je Dragiša Albulj, predsednik ŽRK Proleter.
Priznanja su uručena predstavnicima lokalne samouprave, Vukosavi Đapić Atanacković, generalnoj sekretarki Sportskog saveza, Momiru Rniću, predstavniku Rukometnog saveza Vojvodine i drugima.
Dobitnici zahvalnice su Vladimir Knežić, direktor Lige mlađih kategorija, Aleksandar Petrović, izvršni sekretar Rukometnog saveza Srbije, kao i Aleksandar Medurić, direktor Prve rukometne lige. Priznanja su dobili i treneri Janoš Kečkeš i Dragan Lazarov, dugogodišnji sekretar Vladimir Anđelov, bivše igračice Zorica Mašić, Vesna Mandić, Biljana Savatović, Vojislavka Pustinjak.
Priznanje je dodeljeno i OŠ „Žarko Zrenjanin” u kojoj se održavaju treninzi za mlađe kategoriji, kao i kompaniji „Drekslmajer”, te Miranu Panteliću, autoru monografije Kluba. Nisu zaboravljeni ni mediji, a među onima koji su dobili zahvalnice je i list „Zrenjanin”.

  • RASADNIK TALENATA
    U Proleteru je poniklo mnogo reprezentativki i sjajnih rukometašica koje su predvodile tim. Pomenimo Maru Vejnović Torti koja je šezdesetih godina prošlog veka proglašena za najbolju igračicu svetskog prvenstva, kao i Jelenu Lavko koja je kapitenka naše rukometne reprezentacije. Treba istaći i to da je ŽRK Proleter dva puta bio prvak Jugoslavije, a četiri puta vicešampion.

D. Petrović