V.D. DIREKTORKE BANJE „RUSANDA” DR ZORICA ĆULIBRK

Lekovito blato ostaje naš glavni adut

Svi kapaciteti Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda” u Melencima spremni su za novu sezonu. Kako bi promovisali svoje potencijale i ove godine učestvovali su na 45. Sajmu turizma u Beogradu. Na čelu ove medicinske ustanove godinama je dr Zorica Ćulibrk, specijalista fizikalne medicine. Njoj je u sredu, 18. maja, uručena nagrada „Kapetan Miša Anastasijević”. U svom radu dr Ćulibrk primenjuje holistički pristup, tj. sagledavanje bolesnika u celini, čime se postižu bolji rezultati u lečenju.
Navodi da je za vreme njenog mandata u Banji, ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje povećan za 60 miliona dinara, što znači veću dostupnost lečenja o trošku države. Rukovodstvo „Rusande” upravo radi na tome da ugovor povećaju za još 160 miliona, budući da beleže povećanje pruženih ambulantnih i stacionarnih usluga, ističe dr Ćulibrk.
Koliko Vam znači pomenuto priznanje?
– Veoma sam počastvovana, pogotovo imajući u vidu ko je sve prethodno dobio nagradu. U poslednjih par godina intenzivno sam radila na zapošljavanju novog i stručnog kadra. Mladi lekari, medicinske sestre/tehničari su prepoznali našu Specijalnu bolnicu kao mesto gde će moći da se usavršavaju. Zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, ali i sopstvenim ulaganjima, „Rusanda” je postala jedna od najopremljenijih ustanova iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije. Oformili smo i kabinet za dijagnostiku sa ultrazvukom za otkrivanje promena u zglobovima i mekim tkivima. Osim toga, posedujemo aparat za merenje gustine koštanog tkiva, tako da naši građani više neće morati da putuju van Srednjobanatskog okruga da bi uradili ovaj pregled.

Banja je nedavno ponovo otvorila odeljenje ambulante u Opštoj bolnici. Koliko taj potez rasterećuje Vaš sistem?
– Otvaranjem ambulante u Zrenjaninu sugrađanima su usluge rehabilitacije postale značajno dostupnije. Cilj nije primarno bio rasterećenje naše ustanove, nego da svim pacijentima omogućimo da dođu do lečenja. Proširivanje postojećih kapaciteta otvaranjem ambulante iziskuje dodatan rad i novi kadar.
Posebno sam ponosna na ovaj veliki posao koji smo završili, znajući da je iza nas težak period u borbi protiv virusa korona. Bili smo deo zdravstvenog sistema koji se bavio lečenjem pacijenata obolelih od kovida i to se ozbiljno odrazilo na naše komercijalne prihode, što smo ipak uspešno prevazišli. Jedan od dokaza je upravo otvaranje ambulante u Zrenjaninu.
Predstavili ste se i na Sajmu turizma, šta je ove sezone glavni adut Banje?
– To je uvek bilo i ostalo naše lekovito blato. Upravo ono je glavni razlog, pored stručnog osoblja i odlične tehniče opremljenosti, zašto se ljudi opredeljuju za „Rusandu”. Građani koji godinama dolaze su najbolji dokaz za to. Turiste, ali i sve koji dolaze na rehabilitaciju očekuje pre svega lepa priroda, zatim tišina i mir, ljubazno osoblje.
Šta ove godine nudite penzionerima?
– Penzioneri su najbrojniji korisnici naših usluga. Ove godine smo ugovorom sa PIO fondom obezbedili desetodnevni boravak za oko 600 penzionera. Svima koji su na vreme podneli zahtev PIO fondu i koji su se opredelili za našu Specijalnu bolnicu biće omogućen smeštaj, hrana i terapije. Prethodnih par godina je zbog korone odziv bio slabiji, pa se nadam da će svi penzioneri koji su se sada prijavili za besplatnu rehabilitaciju u „Rusandi” iskoristiti svoje pravo i doći kod nas.

Miroslava Malbaški