VEK OD OSNIVANJA FUDBALSKOG KLUBA IZ HETINA, MALOG BANATSKOG SELA

Terekveš, Trudbenik, Radnik ponosno nosi svoje godine

Za istoriju fudbala Hetin je selo za primer, jer su svoj klub sačuvale tri nacije kroz stotinu godina postojanja. Osnovali su ga Nemci, duži period između dva rata sačuvali ga Mađari, a nakon Drugog svetskog rata prihvatili su ga i Srbi kolonisti. Svo to vreme Klub je nosio samo jedno ime – Terekveš. To u prevodu znači trudbenik ili radnik, pa su se lako oni koji su učestvovali u njegovom radu poistovećivali sa imenom, jer su i sami bili vredni i posvećeni poboljšanju života i opstanka u banatskoj ravnici.
U savremeno doba Terekveš se vezuje za Mihajlo Miću Grujića. On je 40 godina u fudbalu, samo pet je proveo van Hetina, a ostalo vreme je igrač, trener, sekretar, ekonom i predsednik – jednostavno trudbenik Terekveša. Grujić ne posustaje ni u 62. godini života.
– Mi smo klub koji je otvoren za sve, pa su nam kao prijatelji pristupali igrači iz Subotice, Beograda, Novog Sada, Žitišta, Zrenjanina, Srpskog i Novog Itebeja, Radojeva, Torka, Kikinde, Novih Kozaraca, Kumana, Banatskog Novog Sela, Bečeja. Nije to bilo zbog materijalne koristi, već zato što je Hetin prijateljska sredina, fudbaleri su jednostavno voleli da nastupaju za naš tim. Sećam se da je početkom devedesetih godina prošlog veka Terekveš igrao važnu utakmicu sa Begom. U Hetinu je tada skupljen novac da iz Zagreba avionom doputuju braća Nešić koji su tamo služili vojsku. Došli su i vratili se za vikend, a mi smo pobedili – seća se Grujić.


Fudbalski klub Terekveš je osnovan 1920. u tadašnjoj temišvarskoj Županiji. U selu je postojalo sportsko društvo za mačevanje i atletiku. Fudbal je bio najmlađa sekcija.
– Prvu utakmicu smo odigrali protiv FK Otelek, to je komšijsko selo koje je nakon razgraničenja pripalo Rumuniji. Pobedili smo sa 4:1. Ekipu su sačinjavali uglavnom siromašni zemljoradnici, većinom Nemci. Sačuvana je fotografija sa te utakmice, što malo klub, koji je tada osnovan ima. Posle tridesetih godina prošlog veka u ekipi su uglavnom bili Mađari, čiju sam fotografiju iz 1933. slučajno pronašao u jednom porodičnom albumu u selu. Kolonisti su počeli da dolaze 1948, a 1956. godine su prvi zaigrali u klubu i zavoleli fudbal. Od tada traje zajedništvo oko fudbala u Hetinu – kaže Grujić.
Terekveš je šezdesetih godina prošlog veka u više navrata bio prvak tadašnjeg zrenjaninskog Sreza, ali nije napredovao u ligaškom takmičenju. Nije bilo tvrdog puta do Hetina, pa je to bio problem za organizaciju utakmica. Asfalt je stigao tek 1972. godine, a pre toga morali su da „poklanjaju” svoje mesto u višem rangu Budućnosti (S. Crnja), Rohamu, Progresulu (Begejci) ili Vulkanu (Zrenjanin).


Danas je Terekveš član Međuopštinske lige Žitište-Kikinda. Trenutno zauzima treće mesto na tabeli nakon jesenjeg dela sezone sa osvojenih 12 bodova, osam manje od prvoplasiranog Napretka (Čestereg). Klub vodi predsednik Mihajlo Grujić, a pomažu mu sekretar Zoran Tepić, trener Dragiša Grujić, fizioterapeut Nikolina Batula, komesari za bezbednost Robert Rafa i Robert Tuba i ekonom Dragan Rakazov.
Na terenu Terekveš predvodi kapiten Ljubivoje Trivunović, a ove sezone su igrali: Dejan Popov, Svetislav Nikolin Svetislav, Viktor Rafa, Živan Markov, Danijel Virag, Nenad Životin, Mike Atilča, Saša Trivunović, Dalibor Marković, Mirko Trivunović, Nemanja Radanov, Erik Molnar, Nikola Ristić Simeon, Nebojša Bunijevac, Nikola Tomašev, Kristijan Zarin, Duško Gvožđarev, Dalibor Virag, Oliver Rafa, Aleksandar Sabo, Branislav Rajić, Marko Radosav, Marinel Bandu, Goran Milošević, Đorđe Živković i Mihajlo Grujić.

 • NAGRADA OPŠTINE ŽITIŠTE
  Za stotinu godina rada na razvoju sporta, unapređenju fudbala i afirmaciji mladih u lokalnoj zajednici, a povodom 12. decembra, Dana opštine Žitište, FK Terekveš je nagrađen Poveljom za 2020. godinu. Vredan jubilej doprineo je i da Fudbalski savez Vojvodine uruči klubu iz Hetina Plaketu za izuzetan doprinos razvoju fudbala.

 • GRUJIĆ NE GUBI OVE SEZONE
  Sem što je zadužen za najveći deo funkcionisanja kluba, Mića Grujić još uvek aktivno igra. Ove jeseni je nastupao u tri utakmice, i to protiv Omladinca iz Ravnog Topolovca, Napretka iz Bantske Topole i Rohama iz Nove Crnje. Za sve ove mečeve je jedno zajedničko.
  – Kada god sam ja igrao za Terekveš ove jeseni, nismo poraženi. Protiv Omladinca je bilo 3:3, Napredak smo pobedili sa 2:0, a Roham sa 5:4 – ponosno ističe Grujić.

 

 • ODLOŽENO SLAVLjE
  U Hetinu su uvek spremni da na najlepši način ugoste fudbalske prijatelje, ali su ove godine slavlje i utakmica za jubilej odloženi zbog pamdemije virusa korona. Terekveš može da se pohvali renoviranim prostorijama i uređenim terenom, koji je poznat pod nazivom „Grbavica”. Pre pet godina na godišnjicu kluba u Hetinu su gostovali veterani Partizana.

M. Novaković