Voda

Piše: Milena Bečejac

Ovih dana, Građanska inicijativa traži odgovor na pitanje – šta se dogodilo sa flaširanom vodom za piće koja je donacija pokrajinske vlade. Inicijativa se još u martu, kada je krenula priča o koroni i vanrednom stanju zalagali da Republika, Pokrajina i Grad obezbede Zrenjanincima flaširanu vodu koja bi se delila od vrata do vrata, a jedino je pozitivno odreagovao predsednik vojvođanske Vlade Igor Mirović. Obezbeđeno je 32.256 flaša od litar i po vode, odnosno ukupno 48.384 litara. Kako ovu vodu, izgleda, građani nisu dobili, Građanska inicijativa je od vladinog sekretarijata dobila zvaničnu potvrdu da je voda odmah i isporučena, sa detaljima o preuzimanju donacije.
Gest pokrajinske vlade je za svaku pohvalu jer se zna da Zrenjaninci već 16 godina kupuju vodu pošto je ona iz gradskog vodovoda zabranjena za piće. Prema podacima, 2011. godine, na tritoriji Grada Zrenjanina bilo je 123.326 stanovnika, od čega u samom gradu 76.511. Domaćinstava je tada bilo 44.470. u gradu 28.085. Uglavnom su to bile, proseku, tročlane porodice.
Moguće da je sada manje i stanovnika i domaćinstava, jer je, na primer, godine 2002, na teritoriji grada živeo 132.051 žitelj, 1991. – 134.252, a 1981. – 139.300. Dakle, sve smo manji i manji…
Ali, koliko god nas je – problem sa vodom postoji i stoji tako godinama po sistemu toplo – hladno. Ima li zdravo životno okruženje, standard i ostalo veze sa smanjenjem broja stanovnika – pitanje je koje zahteva ozbiljan i celovit tekst.
Ovako, ako pogledamo da čovek dnevno treba da unese u organizam bar litar i po vode, onda bi i donacija flaširane vode o kojoj je reč bila kao kap u moru. Ali, mnogo je značajniji sam gest pokrajinske vlade (nije Zrenjanin jedini grad koji muku muči sa zdravom vodom), i lepo bi bilo da su i drugi mogli da pomognu. E, sad, kako je i kome voda raspodeljena (verujem da su je dobili oni kojima je bila najpotrebnija), pitanje je koje, ipak, ne bi trebalo ostaviti bez odgovora.