ZAVRŠEN 69. FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE, ODRŽAN I OVE GODINE U ZRENJANINU

Nedelja kvalitetnog teatra

Predstava „Tartif” Narodnog pozorište Sombor i novosadskog Srpskog narodnog pozorišta (SNP) proglašena je za najbolju predstavu u celini, a isto priznanje u konkurenciji dečjih predstava dobio je komad „Izvini, mama” Dečjeg pozorišta Subotica. Ovim odlukama stručnog žirija i dodelom nagrada, u četvrtak, 18. aprila, 69. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine održan u Zrenjaninu dobio je svoj epilog.
Tokom sedam dana odigrano je deset predstava, šest dramskih i četiri dečje, u izvođenju sedam pozorišta, prema odabiru selektora Slobodana Savića, kritičara, novinara i urednika radio i TV emisija.
On je ocenio da je manifestacija protekla zaista dobro, pre svega zahvaljujući kvalitetnim predstavama.
– Sama dramaturgija Festivala bila je zamišljena gradacijski, kako na planu tema, tako i na planu ideja, estetike i poetike predstava koje smo videli. Što se odluka žirija tiče, one su na najbolji način potvrdile i potkrepile samu selekciju. S jedne strane, prepoznali su dramaturgiju o kojoj sam govorio, a sa druge iščitali su idejni, tematsko-problemski tok koji se razvijao od prve do poslednje takmičarske predstave – zaključio je selektor Savić.

Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju