ZAVRŠENA 45. PESNIČKA ŠTAFETA: Nagrađeno dvanaestoro najuspešnijih učesnika

Danas je u Kulturnom centru održana završnica „Pesničke štafete”, koju 45. put organizuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”.

Gostujući pesnik „Štafete” bio je književnik, dramaturg i reditelj Vladimir Andrić, koji je sa bibliotekarima od 25. marta do 5. aprila obišao 60 škola u tri okruga Banata i Bačke. Manifestaciju je pratilo oko 10.000 dece, a 3.000 je aktivno učestvovalo. Preko 200 pesama ušlo je u konkurenciju za priznanja, a 12 najuspešnijih je nagrađeno. Dodeljene su tri treće nagrade, dve druge i po jedna prva, kako za učenike nižih, tako i za učenike viših razreda.

– Obilazak škola je trajao deset radnih dana, što jeste pomalo naporno, ali što se tiče žiriranja, posao je bio mnogo jednostavniji, jer smo svi bili mahom istomišljenici, a i neki dečji radovi su se sami izdvajali. Jako sam zadovoljan pesmama koje sam čitao, a najviše mi je prijalo druženje sa decom – ispričao je Vladimir Andrić, gostujući pesnik Štafete.

Kuriozitet je da je od ove godine „Pesnička štafeta” uvrštena u manifestacije od posebnog značaja za Grad Zrenjanin, kako je odlučeno na poslednjoj sednici gradske skupštine. Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić je naveo da su gradski funkcioneri presrećni što u Zrenjaninu imamo jednu od najlepših dečjih manifestacija.

Pesnička štafeta” prati i promoviše i stvaralaštvo dece i stvaralaštvo za decu. Važnost manifestacije danas je mnogo veća nego ranije, jer je stvaralaštvo za decu marginalizovano. Na značaj Štafete podsetio je Milan Bjelogrlić, direktor Biblioteke.

– U kakofoniji zvukova i vizuelnih poruka, svi smo pomalo izgubljeni, ali „Pesnička štafeta”, koja pruža šansu da se dete pribere i ostane samo, i da kao takvo artikuliše svoj pogled na roditelje, prijatelje, kućnog ljubimca, cveće u bašti, i da to složi u stihove, glavni je cilj svega što radimo – rekao je on.

Dvanaestoro nagrađenih učenika dobilo je tablet računare, poklon kompanije Telekom Srbija, koje je uručio član Gradskog veća Slaviša Vlačić, a darovane su im i knjige izdavačkih kuća „Kreativni centar”, „Pčelica” i „Propolis buk”. Firma „Gomeks” je i ove godine pripremila slatke pakete koje je uručio Nedeljko Golušin, marketing menadžer kompanije. Prijatelji manifestacije „Pesnička štafeta“ jesu Mrkšićevi salaši iz Srpskog Itebeja, a pokrovitelj je Grad Zrenjanin.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović