ZNAČAJ INDIJSKE VEŠTINE JOGA

jogaZa dugovečan i zdrav život
Živimo u vremenu kada više sati provodimo za kompjuterom, u nezgodnom položaju, pogureni, pod stresom. Jedan od boljih načina da se oslobodite tenzije, negativnih misli jeste indijska veština joga. Ovu staru disciplinu, čije prve materijalne dokaze o postojanju nalazimo u drevnoj civilizaciji iz doline Inda (pre 3.000 godina pre nove ere), možete vežbati u Joga cetru „Ananda”, koji se nalazi na naselju Putnikovo. Vežbe drže sertifikovane instruktorke Jovana Stamenković i Ivana Pajić.
– Joga je za mene ljubav. Otišla sam jednom na čas joge i od tada nisam prestala da vežbam. Zavolela sam jogu jer mi je davala snagu da loš period života bolje iznesem. To je bila ljubav na prvi pogled – seća se Jovana. – Ubrzo sam upisala Joga akademiju u Beogradu pri Joga savezu Srbije i već šest godina radim kao instruktorka joge. Drago mi je kada vidim da polaznici napreduju i da su toga svesni. Uživanje je obostrano jer smo zajedničkim trudom uspeli da se promenimo na bolje.
Jovana objašnjava da sistem joge čine joga položaji asane, tehnika disanja pranajama i tehnike jogističke relaksacije – joga nidre. Smatra da redovno vežbanje joge uvek daje dobre rezultate, da svi osete promenu i da se osećaju fizički, mentalno i emotivno jače.
– Ivana i ja radimo hatha jogu, stil koji je najprihvatljiviji za ljude sa zapada. Imamo početni i napredni nivo. Prvo se kreće od fizičkog, gde telo počinje da se opušta, čovek dobija drugo držanje. Kada je držanje bolje, mentalno se dobro osećamo. Joga putem istezanja i uvrtanja bitno poboljšava cirkulaciju, što doprinosi boljoj ishrani i čišćenju tela od toksina. Najočigledniji efekat joge jeste povećanje snage mišića, pokretljivost zglobova i elastičnost ligamenata. Pored toga, popravlja raspoloženje, smanjuje stres, unapređuje mentalne funkcije, povećava samopouzdanje i samoprihvatanje – ističe naša sagovornica.
Ona dodaje da se u Joga centru „Ananda” neguje holistički pristup vežbanju, zdravlju i životu, sa ciljem da se uspostavi sklad tela i duha što je prirodna osnova za dugovečan i zdrav život. Na pitanje, kome bi preporučila da trenira jogu, ona kaže svakom, bez obzira na uzrast i fizičku spremnost. Za dodatne informacije možete posetiti Fejsbuk stranicu Joga centar „Ananda” Zrenjanin.

I. ISAKOV