ZRENJANIN I TEMIŠVAR ZAJEDNO KA ENERGETSKOJ ODRŽIVOSTI PREKOGRANIČNOG REGIONA: Ušteda i korišćenje obnovljivih izvora energije

„Pametna i održiva potrošnja energije“ (Smart And Sustainable Energy Consumption – SASEC), naziv je projekta koji je u junu 2019. godine započet, a koji se realizuje u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.
Projekat je okupio 4 partnera, i to Grad Zrenjanin, kao vodećeg partnera i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat, Grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije (ROSENC), kao partnere na projektu, sa zajedničkom idejom da se doprinese postizanju klimatskih i energetskih ciljeva Evropske Unije „20-20-20“, kroz promociju energetske održivosti u lokalnim zajednicama prekograničnog regiona i poboljšaju njihovih kapaciteta za planiranje i upravljanje integrisanim akcijama za uštedu energije i korišćenje obnovljivih izvora energije.
U periodu od juna 2019. do marta 2021, koliko će projekat trajati, planirano je da se uspostavi institucionalna podrška za održivi energetski razvoj i primenu principa energetske efikasnosti u prekograničnom regionu – izgradnjom i osnivanjem Regionalnog centra za energetsku efikasnost – Banat u Zrenjaninu, kao i da se poboljšaju kapaciteti nadležnih organa i promoviše prekogranična mreža za edukaciju i istraživanja o ekološkim resursima. Takođe, radiće se na podizanju svesti među ciljnim grupama i stanovništvom o važnosti uštede energije i korišćenja obnovljivih izvora u proizvodnji energije – razvoj energetski održivog društva.
Projekat predviđa izgradnju prve pametne zgrade u Banatu, izradu master plana održive energije za teritoriju Srednjebanatskog okruga, sprovođenje istraživanja i prikupljanje podataka o energetskoj efikasnosti javnih objekata, niz edukacija za različite ciljne grupe, kao i pilot akcije u srednjim školama na teritoriji Zrenjanina i Temišvara koje će našim mladim sugrađanima približiti koncept energetske održivosti i uštede energije.

 

Zvaničan početak projekta biće obležen početnom konferencijom u Temišvaru.
Ukupna vrednost projekta iznosi 852.001,50 evra za planirane aktivnosti sa obe strane granice.

L.Z