DAN OTVORENIH VRATA U PALATI PRAVDE: Cilj je transparentno i dostupno sudstvo

Evropski dan civilne pravde obeležava se od 2003. godine kao Dan otvorenih vrata” u zrenjaninskoj palati pravde gde su smešteni Osnovni, Viši i Privredni sud, koji je ove godine domaćin, kao i Osnovno i Više javno tužilaštvo. Cilj manifestacije je da građanima približi pravosudni sistem jer je transparentno i dostupno sudstvo jedno od osnovnih strateških ciljeva i prioriteta.

Učenici završnih razreda Zrenjaninske gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole „Jovan Trajković“ upoznali su se danas sa radom Privrednog suda koji je nadležan za teritoriju Grada Zrenjanina, opštine Žitište, Kikinda, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Sečanj i Čoka.

U Privrednom sudu trenutno radi šestoro sudija, uključujući i predsednika suda, kako je predviđeno odlukom Visokog saveta sudstva od 13. oktobra 2015. godine. Osim sudija, zaposleno je 25 državnih službenika i nameštenika, kako je predviđeno Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizacijom radnih mesta u ovom Sudu i odobrenim Kadrovskim planom.

– Privredni sud se bavi parničnim postupcima kada su u pitanju pravna lica i subjekti, stečajnom materijom, izvršenjima, vodi registar, suđenja u razumnom roku. U parničnom odeljenju kvalitet rada u parničnoj referadi je 83,33 odsto. U odeljenju sudskog izvršenja kvalitet rada u izvršnoj referadi je 99,64 odsto, u odeljenju privrednih prestupa „PK“, „PKI“ i „PKP“ kvalitet rada je 99,76 odsto. U stečajnom odeljenju kvalitet rada je 100 odsto. Rezime na nivou suda je 97,99 odsto što je izuzetno visok kvalitet rada. Procenat savladavanja priliva na niovu suda iznosi 124,59 odsto, procenat rešenih predmeta je 69,22 odsto, dok je koeficijent ažurnosti 3,32 procenta – ističe Radomir Radojčić, predsednik Privrednog suda.

Kada je reč o dostupnosti informacija o radu suda, predsednik suda navodi da je advokatima i ostalim strankama omogućeno da putem internetima pristupe najvažnijim podacima koji se odnose na sudske predmete. Ove informacije mogu se dobiti uvidom na sajt Privrednog suda u Zrenjaninu www.zr.pr.sud.rs i uvidom na portal Privrednih sudova Srbije www.portal.sud.rs u meniju „tok predmeta“.

– Istakao bih i da ovaj Sud ima izuzetnu saradnju i sa drugim državnim organima i organizacijama, pa tako svake godine održavamo sastanak sa licenciranim stečajnim upravnicima sa liste aktivnih stečajnih upravnika imenovanih za područje ovog Suda, kako bi se tekući problemi i nejasnoće u međusobnom radu što efikasnije i ekonomičnije rešili – kaže Radomir Radojčić i podseća na važnost medijacije kojoj sudstvo poslednjih godina pridaje na značaju i upućuje širu javnost na mogućnost dobrovoljnog i poverljivog konstruktivnog postupka za rešavanje sporova.

Nakon upoznavanja sa radom Privrednog suda, đaci su obišli prostorije suda. Manifestaciji su prisustvovali i Biljana Martinović, predsednica Višeg suda, Zlatoje Ankić, predsednik Osnovnog suda, sudije, sudski pomoćnici, saradnici, kao i Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga.

I.I.

Foto: I. Pančić

Opširnije u štampanom izdanju