FARMERI NEZADOVOLJNI OTKUPNOM CENOM MLEKA

Uvozno jeftnije, a lošije

Proizvođači mleka u Srbiji ističu da zbog prekomernog uvoza ove namirnice, za koju tvrde da je lošijeg kvaliteta u odnosu na domaće, ne mogu da dobiju veću otkupnu cenu od prerađivača.
– Farmeri znaju da je tržište slobodno i da ministarstvo ne određuje koliko se može uvesti mleka, niti po kojoj će ga ceni prerađivači otkupljivati od stočara. Ipak, nadležni treba da vode računa o kvalitetu uvezenih namirnica i da kontrolišu kakvo je uvozno mleko – rekla je Olivera Latinović iz Asocijacije proizvođača mleka, a preneo je novosadski „Dnevnik”.
U proteklih pola godine, predočila je Latinović, hrana za goveda je poskupela od 20 do 40 odsto, a u isto vreme otkupna cena mleka ostala je ista, jer prerađivači ne mogu da plate više pošto se domaći proizvod slabije prodaje zbog jeftinijeg stranog mleka.
– Tražimo da, kao pre pet godina, litar mleka u otkupu košta 41 umesto sadašnjih 36 dinara, koliko po litru plaćaju mlekare. Otkupljivači hoće da podignu cenu za pet dinara, pod uslovom da država stane na put uvozu mleka za koje i farmeri i prerađivači tvrde da nema kvalitet kao domaće – rekla je Latinović za „Dnevnik”.

B. M.