GRAD NA OBALAMA BEGEJA PRESTONICA STRIPA: Počeo dvanaesti „Stripolis“

Festival stripa „Stripolis” posvećen devetoj umetnosti, čiji crno beli svet okuplja, inspiriše i privlači pažnju mnogih sugrađana, ali i odavno prevazilazi okvire lokalne kulture opstaje uprkos izazovima i pandemijskoj situaciji. Sinoć je u Kulturnom centru otvoren 12. „Stripolis“ uz promociju najnovijeg broja časopisa autorskog i internacionalnog stripa sa kojim je pre 13. godina i počeo jedan od najznačajnijih projekata Kulturnog centra  i stvoren prepoznatljiv kulturni brend Grada na Begeju.

Na otvaranju publici su se obratili mr Branko Đukić, autor projekta i urednik časopisa „Stripolis“  i Goran Marinković, direktor Kulturnog centra.

Festival je otvoren izložbom „Svet u oblacima – Francuska – Srbija: Zajednička istorija kroz strip“ koja je organizovana u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji. Postavku koja je privukla veliku pažnju Zrenjaninaca otvorio je Stanislas Pjere, savetnik za kulturu Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta u Srbiji.

O značaju manifestacije, ali i samog stripa govorio je mr Branko Đukić. On je napomenuo da je ove godine u časopisu prednost data alternativnim, nezavisnim i underground stripovima iz zemlje i regiona. Time je, navodi Đukić, pažnja usmerena  ka ovom žanru koji je ostavio duboke korene od 1991. i kasnijim godinama.

– Poetika koju je iznedrio strip na ovim prostorima je zaista specifična i kao takva ostavila je snažan trag u mom slikarskom izrazu. Kao klinac uživao sam u mnogobrojnim strip izdanjima koja su krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dosezala ogromne tiraže i formirala cele generacije. Obilazeći festivale u svetu znao sam da nešto slično može da nikne i u Zrenjaninu. Mislim da smo za sve ovo vreme uspeli da pozicioniramo naš Festival na značajno mesto na mapi svetskih strip dešavanja. Ove godine sam i namenski uredio časopis, poslat je na konkurs gde je autora zaista mnogo. Očekujemo barem neku nagradu i da ovaj 13. broj za nas bude srećan – istakao je Branko Đukić.

Prema njegovim rečima domaći strip crtači su visokopozicionirani u regionu, ali i u svetu. Sarađuju sa najpoznatijim izdavačkim kućama (Boneli, Marvel) a iz Francuske dolazi najveća podrška.

Prvog dana tradicionalno je održan maskembal – kosplej koji je prošle godine izostao. Mališani iz predškolskih ustanova prerušili su se u svoje omiljene junake: Spajdermena, Betmena, Zagora, Nindža kornjače, dok su se devojčice odlučile da budu vile i superheroine. Program je vodila Nikoleta Vidaković Dojkić iz Plesnog kluba „Free dance“.

Popularni izdavači su predstavili svoja najnovija izdanja, knjige i stripovi su se mogle kupiti po povoljnim cenama, a posetioci su zastajali i pored tezgi sa figuricama inspirisanim najpoznatijim strip herojima.

Večeras (subota, 18. septembar) u Kulturnom centru od 20 časova održaće se razgovor sa Borisom Stanićem i Danilom Miloševim – Wostokom, jedan od začetnika underground stripa kod nas.  Nakon diskusije gosti će crtati za publiku. U nedelju, poslednjeg dana festivala od 10 časova organizuju se projekcije animiranih i igranih filmova koji su rađeni po poznatim strip serijalima.

Organizator festivala i izdavač časopisa je Kulturni centar, a pokrovitelji Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

 

M.Malbaški

Foto: Kulturni centar