KAKO RADE LEKARI U PRIVATNOM I JAVNOM SEKTORU NAKON UKIDANJA VANREDNOG STANjA

Obavezni strpljenje i maska

Zdravstvene ustanove u gradu, i državne i privatne, vraćaju se redovnom radu, ali i dalje oprezno – pregledi se zakazuju tako da nema gužvi u čekaonicama, pacijenti su dužni da nose maske i rukavice, a test na virus korona moraju raditi oni koje očekuje operacija.

ODLOŽENI SKRININZI I DRUGE PREVENTIVNE USLUGE
Ambulante Doma zdravlja (DZ) vratile su se na organizaciju kakva je bila pre vanrednog stanja, jedino što se sada intenzivno kontroliše broj pacijenata u čekaonicama, kažu za naš list u DZ „Dr Boško Vrebalov”. Napominju da su preventivne usluge i masovnije posete ambulantama, kao što su skrinizi, škole, obuke i predavanja odloženi do daljeg.
Centar za respiratorne infekcije u prostorijama ambulante Zeleno polje radiće sve dok Ministarstvo zdravlja ne bude naložilo da se zatvori, ističu u DZ.
Inače, u toku vanrednog stanja, službe ove ustanove primale su samo hitne pacijente.
Što se tiče zakazivanja specijalističkih pregleda preko sistema IZIS i građana koji su već imali upute, u Domu zdravlja napominju da je to u nadležnosti Opšte bolnice „Đorđe Joanović”.
Direktorka Bolnice, dr Ivana Tešić objasnila je da će prvenstvo imati pacijenti koji već imaju elektronski zakazane kontrole. Ostali treba da dobiju uput od lekara opšte prakse sa terminom i tačnim vremenom koje se mora poštovati, napomenula je dr Tešić. Dodala je da će pacijenti koji dolaze u Bolnicu morati da imaju zaštitnu masku i da vode računa o tome koji ulaz treba da koriste.
Od 18. maja krenulo se sa operativnim programom u bolnici, koji se organizuje po pozivu lekara, a počinju da se rade i specifične dijagnostike. Pacijenti će dolaziti u dodeljenom terminu, a njihova imena nalaziće se na spisku koji će se proveravati na ulazu u Bolnicu.
– Građani koji imaju operaciju moraju imati potvrdu o negativnom testu na koronu, ne stariju od 72 časa. Test će se, u terminu koji će bolnica zakazati, obaviti u respiratornom centru u ambulanti na Zelenom polju po pozivu iz ambulante. Sva ostala preoperaciona priprema izvršiće se u toku hospitalizacije pacijenta – objasnila je dr Ivana Tešić.

NASTAVAK LEČENJA U BANJI
Specijalna bolnica za rehabilitaciju banja „Rusanda” u Melencima za vreme vanrednog stanja nije primala ambulantne i nove stacionarne pacijente. Oni sa lakšim dijagnozama su otpušteni kući, a sa najtežom kliničkom slikom zadržani su na lečenju.
– Svi pacijenti kojima je prekinuto lečenje imaju pravo na nastavak bez obzira na istek uputa RFZO ukoliko ga ponovo započnu 30 dana od dana ukidanja vanrednog stanja. Počeo je prijem i novih stacionarnih pacijenata. Banja poseduje dovoljan broj zaštitne opreme, higijenskih i sredstava za dezinfekciju – naglašava Zoran Jokić, konsultant za marketing Banje Rusanda.
Kako navodi, za sada ne postoje liste čekanja za stacionarne bolesnike, što znači da svi koji imaju overen uput odmah dobijaju smeštaj. „Rusanda” još uvek ima mesta i za komercijalne goste, ističe Jokić.
Naš sagovornik naglašava da su u Banji na svim ulazima postavljene barijere za dezinfekciju obuće, kao i da je obavezna upotreba maski i rukavica i merenje temperature prilikom ulaska u ustanovu. U sobama za smeštaj razmak između kreveta je minimum dva metra.

PRIVATNICI NEĆE POVEĆAVATI CENE
Pandemija je zahtevala i prilagođavanje rada privatnih medicinskih praksi. U toku vanrednog stanja manje pacijenata se javljalo psihijatarki dr Jadranki Džomba, i to uglavnom telefonom.
– Polako se vraćamo u normalne tokove rada, stalni pacijenti se javljaju – kaže dr Džomba.
Kada dolaze, pacijenti treba da imaju zaštitnu masku i rukavice.
– Rad smo organizovali tako da se ne stvaraju gužve. Ja nosim i vizir, a ordinacija se svakodnevno dezinfikuje – objasnila je dr Jadranka Džomba. Naglašava da će cene u njenoj praksi ostati iste.
Prema rečima dr Džomba, ono što je najviše brinulo pacijente u proteklom periodu bili su problemi u vezi sa terapijom, a javljali su se i ljudi koji pate od anksioznosti, kao i starije osobe koje su se zbog izolacije osećale napuštenima.
Specijalistkinja fizikalne medicine i rehabilitacije Milanka Šainović kaže za list „Zrenjanin” da je njena ordinacija normalno radila u toku vanrednog stanja, ali da je bio drastično manji broj pacijenata. Dolazili su, kako dr Šainović kaže, samo oni koji su zaista imali preke potrebe.
Pregledi i terapije se zakazuju, a na tretmanu su istovremeno samo dva pacijenta, pri čemu prioritet imaju oni koji imaju oboljenja i deca.
Kada je u pitanju poslovanje ordinacije, dr Šainović navodi da je pandemija pogubno uticala na njihove finansije.
– Bez obzira na to, cene neće biti korigovane jer većina naših pacijenata nije u stanju to da izdrži finansijski – objasnila je dr Šainović.
Opšta bolnica „Sveti Jovan” radila je tokom vanrednog stanja 24 časa, bez angažmana lekara konsultanata iz državnih ustanova. Kako navodi direktor ove ustanove, prim. dr sci. med. Miroslav Davidov zaštitnu opremu su obezbedili u većim količinama i pre zvaničnog objavljivanja vanrednog stanja, prateći epidemiološku situaciju u drugim zemljama. I najmanje sumnjive pacijente upućivali su u kovid ambulante, dok su se prema ostalima ophodili kao da su potencijalno zaraženi, napominje dr Davidov.

BLOKIRANI PUTEVI
– U svakoj sobi nam je boravio po jedan pacijent, a bile su određene soba i ambulanta za izolaciju. Sa osobljem smo obavili edukaciju kako da izbegnu zarazu. Sve puteve prenošenja virusa strogo smo nadzirali. U našoj ustanovi su dezinfekcione i higijenske mere od 1. marta podignute na najviši nivo – navodi dr Miroslav Davidov.
U „Svetom Jovanu” očekuju odobrenje Ministarstva zdravlja i direktora zdravstvenih ustanova za dopunski rad, budući da u Vojvodini, a posebno u našem regionu, već duže vreme nema inficiranih pacijenata. U tom slučaju ova Bolnica bi radila u punom kapacitetu, kao i pre proglašenja epidemije, pridržavajući se propisanih mera.
Kardiološka ordinacija „Serafim 023” radi po redovnom radnom vremenu. Cene zdravstvenih usluga nisu korigovali i neće ih menjati ni narednih meseci. Kako kaže dr Slavenka Petković Ćurić, vlasnica ordinacije, samo tokom trajanja zabrane kretanja radili su skraćeno, ali su bili u kontaktu sa svim pacijentima.
– Preglede zakazujemo telefonski i imejlom, kako bi se u čekaonicama nalazio strogo određen broj osoba. Pri zakazivanju sprovodi se epidemiološka anketa. Imali smo, i imamo, dovoljne količine zaštitnih maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava. Deo vizira smo kupili, a deo smo dobili od „Vizionara Srbije” – kaže dr Slavenka Petković Ćurić i dodaje da svi pacijenti obavezno moraju da nose maske i rukavice, a preventivne mere dezinfekcije se sprovode na ulasku u ordinaciju.

M. Malbaški & J.Šormaz & M. Maričić