KONFERENCIJA ZA MEDIJE GRADONAČELNIKA ZRENJANINA

Za nama je dobra godina, ova će biti još uspešnija

Smanjenje broja nezaposlenih, saradnja sa kineskim partnerima na podizanju nove industrije i izgradnji autoputa najznačajniji su rezultati u prošloj i na početku ove godine
Za svima nama koji živimo i radimo u Zrenjaninu i okolnim selima je uspešna godina, a ja verujem da će 2020. biti takođe bolja od prethodne. Najznačajniji rezultat administracije kojoj imam čast da budem na čelu je smanjenje nezaposlenosti. Gledano u širem vremenskom opsegu, nezaposlenost je svedena na trećinu: 2012. godine bilo je između 13 i 14 hiljada nezaposlenih, a od momenta kada je osnovana koalicija koja sada ima većinu u gradskom parlamentu, 2012. godine, do danas taj broj je smanjen na četiri hiljade. Kao događaj godine, bar kada je reč o privredi, izdvojio bih polaganje kamena temeljca za fabriku pneumatika za motorna vozila kineske kompanije „Šandong Linglong”, koja u ovu investiciju ulaže više od milijardu evra, potenciram sjajan rad svih gradskih službi. Manje se u javnosti zna, pa bih ovu priliku iskoristio da kažem, da kineska kompanija dolazi sa svojim kooperantom, kompanijom „Huataj kemikal”, tako da će tehnološki proces biti zaokružen. Kompletna urbanistička i infrastrukturna dokumentacija izdata je ovom i drugim investitorima za izuzetno kratko vreme… Ne zabravimo i niz svojevremeno napuštenih i devastiranih industrijskih pogona koji su poslednjih godina oživeli, a ni činjenicu da se u Zrenjaninu danas gradi oko 500 stanova. To nam svima daje osnova da verujemo da će ova godina biti bar toliko dobra kao prethodna!


Ovim rečima je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić počeo svoje obraćanje novinarima na dobro posećenoj konferenciji za medije održanoj prošlog petka.
Gradonačelnik je izrazio uverenje da će krajem ove ili početkom naredne godine biti završena obilaznica oko grada i Zrenjanin biti oslobođen „drumskih krstarica”.
– Do sredine godine očekujemo završetak gradnje novog mosta na trasi obilaznice, 29 godina posle podizanja poslednjeg, onog u Principovoj ulici. Noseći stubovi su već na svojim mestima, konstrukcija kolovoznih površina mosta je završena i njegov završetak sada zavisi samo od meteoroloških prilika… Sjajna je vest, kada govorimo o saobraćajnicama, da će umesto takozvanog „brzog puta” prema Beogradu biti izgrađen autoput punog profila. Investitori su takođe naši iskreni prijatelji iz Kine, a vrednost ulaganja je 600 miliona evra.
Radi se o 113 kilometara autoputa, sa 12 petlji, tri mosta i jednim nadvožnjakom. Izgradnjom autoputa bićemo još bolje povezani sa svetom i biti interesantniji za investitore, domaće i strane, o čemu ćemo tek imati prilike da podrobnije razgovaramo – istakao je Janjić.
Gradonačelnik je ovu priliku iskoristio da javnost podseti na završetak dečjeg vrtića na Putnikovu i skoru izgradnju novog „Lidlovog” objekta, kao i rekonstrukciju javne rasvete zamenom živinih sijalica natrijumskim u gradu i naseljenim mestima. Pomenuo je i sadnju deset hiljada sadnica u prošloj i još sedam hiljada u ovoj godini, kao i početak gradnje sportske hale kapaciteta do 350 mesta na Bagljašu.
Odgovarajući na pitanja novinara, gradonačelnik Janjić je najavio pojačane napore na zaštiti Pinove vile i zgrade u kojoj je do nedavno bila smeštena regionalna privredna komora.

  • FABRIKA VODE PONOVO U FUNKCIJI
    Gradonačelnik je iskoristio ovu priliku da javnost izvesti o najnovijim događanjima u vezi sa fabrikom vode:
    – Komunikacija sa investitorom i kabinetom premijerke Ane Brnabić je svakodnevna i imam uveravanja da će fabrika vode preuzeti snabdevanje građana pitkom vodom naredne sedmice. Uočene slabosti se uklanjaju, tako da u fabrici očekuju da će analize vode potvrditi da ona zadovoljava sve domaće standarde kvaliteta i da će zdravstvene vlasti ukinuti zabranu njenog korišćenja za piće i pripremu hrane. Kada o ovome govorimo, nije tajna da je voda u Banatu veoma težak problem i za vrhunske stručnjake i da ima veoma malo iskustva sa preradom vode ovakvog sastava. Bez ulaženja u stručne pojedinosti, uveravaju me da su pitanja arsena, bora i natrijuma „skinuta sa dnevnog reda”. Upravo se radi na rešavanju problema takozvanog indeksa obojenosti, a to je, kako mi kažu, stvar najbliže budućnosti.

M. S-n.