MINISTAR PRIVREDE GORAN KNEŽEVIĆ O OVDAŠNjIM INDUSTRIJSKIM ZONAMA

Izazovi tek predstoje
Zahvaljujući privrednom rastu i razvoju malih i srednjih preduzeća, građani Srbije brzo će osetiti boljitak, ocenio je ministar privrede Goran Knežević u intervjuu za naš list. On je govorio i o razvojnim šansama Zrenjanina.
Vi ste idejni tvorac i najuporniji zagovornik industrijskih zona u Zrenjaninu. Sa kakvim osećanjima ste učestvovali u otvaranju pogona italijanske „Teknostruture”?
– Pre 12 godina zamišljao sam sliku kakvu smo mogli videti u industrijskoj zoni „Jugoistok Ečka”. Otvaranja novih pogona, sliku zadovoljnih investitora, stanovništvo uposleno i bolji standard života mojih sugrađana. To se i ostvarilo. Danas je Zrenjanin prepoznat kao dobro mesto za investiranje. Pogodno i podsticajno okruženje za započinjanje poslova, sa jednom od najboljih industrijskih zona na Balkanu. Trinaest novih investitora u prošloj godini i pogoni poput „Teknostruture”. I nisu oni jedini pozitivan efekat svih ovih naših projekata i naših aktivnosti. Grad je dobio na atraktivnosti, imamo sve više investitora, sve više zaposlenih, a ono što je takođe važno, jeste da smo malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima dali mogućnost saradnje sa investitorima.
Oni mogu postati deo mreže dobavljača velikim investitorima, kao što je i „Teknostruture”, i na taj način mogu da obezbede sebi nove poslove, prošire proizvodnju, povećaju prihode i ostvare napredak. Na nama je i da ta mala i srednja preduzeća edukujemo, da ih standardizujemo, i da ih pripremimo da mogu da pruže odgovore na sve izazove koji nas čekaju u budućnosti. Ja očekujem da ćemo ovakvim rastom ne samo investicija, nego i naših malih i srednjih preduzeća, omogućiti da građani Srbije u vrlo kratkom roku osete boljitak.
Politički oponenti Srpske napredne stranke u Zrenjaninu nisu zadovoljni tempom dolaska stranih investitora. Kako vi kao Zrenjaninac, lider ovdašnjih naprednjaka, a od skoro i ministar privrede, vidite situaciju?
– Posebne pohvale gradskoj upravi, od menadžmenta do svih zaposlenih, jer su znali da osete potrebe i iz dana u dan da napreduju, da skraćuju administrativne procedure, i da se okrenu potrebama građana i privrede. Ministarstvo privrede podržava grad sa 2,9 miliona dinara kako bismo industrijsku zonu učinili još atraktivnijom za investitore. Pored Zrenjanina, još 30 opština i gradova širom Srbije dobiće pomoć ministarstva u pripremi infrastrukturnih radova i projekata na unapređenju industrijskih i poslovnih zona, razvoju saobraćajne i komunalne infrastrukture. Samo u ovoj godini Ministarstvo je obezbedilo preko 500 miliona dinara kako bi i one, kao i Zrenjanin, spremno dočekale investitore. Naš grad je na putu da premaši očekivanja mnogih. Možemo, međutim, da ostvarimo još bolje rezultate, a u tome, kao i do sada, može se očekivati moja puna pomoć, i pomoć Vlade Republike Srbije.
Razmišljate li o potencijalnim investitorima iz prehrambeno prerađivačke branše? Može li naš grad ponovo da ima moćne fabrike hrane kakve su nekad bile šećerana, IPOK, BEK, „Žitoprodukt”…
– To je nama jako veliki izazov. Mi smo trenutno jedan od većih izvoznika ratarskih kultura, ali želimo da naši izvozni rezultati budu mnogo produktivniji. Da bi oni bili kakvim ih želimo, moramo se okrenuti prerađivačkoj industriji. Tu se multiplikuje taj efekat i mi ćemo posebno raditi na tome. Prvi rezultat toga će se osetiti vrlo skoro jer eminentna kompanija dolazi u Srbiju i mi ćemo, da ne bismo izvozili pšenicu i kukuruz, imati preradu tih žitarica u stočnu hranu, te uzgoj svinja, pa i preradu tih svinja, a onda izvoz mesa, i to je ona finalizacija kojoj mi težimo. Nadam se da će naša mala i srednja preduzeća krenuti tim putem, i da će se okrenuti prerađivačkoj industriji, jer to jeste jedan od naših velikih izazova u budućnosti.
Z.Dedić