NA ORANICAMA U SREDNJEM BANATU JOŠ UVEK IMA MNOGO POSLA

Žanje se kukuruz i priprema zemljište za setvu

Iako je dobar deo jesenjih kultura „skinut” sa banatskih njiva, vredni ratari ne miruju već se spremaju da ove i sledeće nedelje počnu jesenju setvu. Kako su nam rekli u Poljoprivrednoj stručnoj službi (PSS), promenjivo vreme utiče na slabije otpuštanje vlage iz zrna kukuruza, stoga žetva ove kulture još uvek nije završena.
– Uslovi za pripremu zemljišta za setvu su povoljni, a do sredine ove nedelje posejano je svega 10 odsto njiva u srednjem Banatu. Na primer, uljana repica je zasejana na oko 3.500 hektara. Počelo se i sa setvom ječma i pšenice, potom je kiša prekinula radove koji se ovih dana ubrzano nastavljaju. Procenjujemo da će se i površine pod hlebnim zrnom ove godine povećati, do sada ih je na našem terenu bilo od 50.000 do 55.000 hektara – kaže Zorica Rajačić, rukovoditeljka PSS-a i dodaje da su mnogi proizvođači odlučili da prvo poseju pšenicu, a kasnije da nastave sa žetvom kukuruza.

PROIZVOĐAČI MOGU DA BUDU ZADOVOLJNI
U Srednjobanatskom okrugu ima različitih tipova zemljišta, objašnjava naša sagovornica, zato i situacija sa usevima nije svuda ista. Kukuruz, kao najzastupljeniji, zasejan je na oko 80.000 hektara, a požnjeveno je nešto više od polovine. Prinosi se kreću od nekoliko stotina kilograma pa do 10 tona po hektaru. Prosečan prinos za sada je 5,5 tona po hektaru.
Tako veliki rasponi, dodaje Zorica Rajačić, bili su ove godine i kod pšenice (od dve do osam tona po hektaru), a cena je od 20, pa do 29 i 30 dinara za kilogram.
– Kada je reč o suncokretu, površine pod kojima se nalazi u našem regionu najveće su u Srbiji i iznose 40.000 hektara. Žetva ove uljarice uveliko je završena, a vremenski uslovi uticali su na rod. Prinos je standardan i iznosi od dve do četiri tone po hektaru. Cena varira i kreće se između 55 i 60 dinara za kilogram, što je stopostotno povećanje u poređenju sa prošlom godinom – rekla je naša sagovornica.
Stručnjaci kažu da se nastavlja rast cene sojinog zrna. Ove godine se za kilogram plaća od 76 do 77 dinara.
Zrenjaninac Ognjen Rackov ima njive na nekoliko lokacija. Kukuruz je zasejao na 60 hektara, a skidanje roda ovih dana je u punom jeku.
– Ovogodišnji rod je u skladu sa višegodišnjim prosekom i iznosi od 4 do 5 tona po katastarskom jutru. Zadovoljan sam i trenutnom cenom koja iznosi 27, negde i 28 dinara za kilogram sa PDV-om, ali veći deo žitarice ostaće na lageru – kaže Ognjen Rackov i ističe da koristi subvencije od 4.000 dinara po hektaru koje daje Ministarstvo poljoprivrede.

„SKAČU” CENE NAFTE I ĐUBRIVA
Svetislav Seležan, predsednik Udruženja poljoprivrednika Zrenjanina, gostujući na televiziji „Santos” ovu godinu je ocenio kao dobru za poljoprivredu. Prinos pšenice je, prema njegovim rečima, zadovoljavajući, a stanje je nepromenjeno godinama unazad. Suša je posebno uticala na kukuruz.
– Sredinom jula palo je na teritoriji Grada Zrenjanina 100 litara kiše po kvadratnom metru, što je dosta uticalo na oporavak kukuruza i njegov prinos. Žetva ove kulture je i dalje u toku i sa banatskih njiva je skinut zadovoljajvajući rod – rekao je Seležan.
On je naveo da su u prethodnom periodu poskupeli pšenica, kukuruz, suncokret, ali i veštačko đubrivo.
– Cene abnormalno „skaču” što utiče na troškove proizvodnje. Osim veštačkog đubriva, poskupela je i nafta koja trenutno košta od 165 do 170 dinara po litru, a očekuje se da bude i 200 dinara. Veštačko đubrivo i ureu prošle godine smo plaćali po ceni od 37 dinara za kilogram, a sada je 95 dinara – objasnio je Seležan.

  • REKORDNO SKUPA SETVA
    – Gorivo je poskupelo oko 20 do 22 odsto, đubrivo dostiže maksimalne cene, a urea je u odnosu na prošlu godinu otišla sa 250 na 750 evra po toni – izjavio je za „Politiku” Petar Radić, savetnik u Zadružnom savezu Vojvodine.
    On ističe da ratare očekuje rekordno skupa setva. Objašnjava da se pšenica ne može sejati dok se sa oranica ne skinu soja, suncokret i kukuruz koga ima još dosta na njivama.
    – Potom sledi bacanje đubriva, ako će ga poljoprivrednici uopšte koristiti, jer cena svakodnevno divlja – naglasio je Radić. Napominje da je kiša, koja je pala krajem avgusta, zakasnila te su jesenji usevi podbacili.

Miroslava Malbaški