NACRT ZAKONA O TEHNIČKOJ ISPRAVNOSTI – Zašto su važna tri slova A

DSC_0096_resizeCiljevi Zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti su zaštita zdravlja i najboljeg interesa potrošača najšire grupe tehničkih proizvoda s jedne, i proizvođača, uvoznika u snabdevača, s druge strane – poručeno je sa javne rasprave o Nacrtu zakona održane danas u baroknoj sali Gradske kuće. O tehničkim i pravnim aspektima izmenjenog zakona govorili su mr Aleksandar Starčević, pomoćnik ministra privrede, Nikola Mirković, Tanja Petrović i Jovan Petrović iz Sektora za bezbednost i kvalitet Ministarstva privrede.

 

DSC_0110_resize

Jedna od poruka sa skupa je da je u interesu svih učesnika u tržišnoj utakmici da prate promene u propisima i u saradnji sa Ministarstvom i specijalizovanim institucijama porade na usagašavanju kvaliteta svojih proizvoda sa evropskim i domaćim strandardima.

Srpski znak usaglasenostiŠiroj javnosti, tačnije potrošačima, poručeno je da je domaći znak usaglašenosti sa tehničkim zahtevima za proizvode u obliku tri slova A u temenima jednakostraničnog trougla – potpuno ravnopravan sa znakom Evropske unije u obliku slova C.

Javna rasprava nastavlja se skupovima sličnog formata u Nišu i Beogradu, a Nacrt zakona će se naći u skupštinskoj proceduri do sredine novembra.

M.S-n.