NEODGOVARAJUĆA OPREMA I NEDOVOLJNA KONTROLA SADRŽAJA ZA DECU

Održavana igrališta garantuju bezbednost

Zbog neredovne brige o igralištima u naselju Dolja, neodržavanja sprava, odsustva košenja trave i odnošenja smeća, njihova bezbednost dovedena je u pitanje, smatra sugrađanka Svetlana Jeremić. Zabrinuta zbog nedostatka sadržaja za najmlađe, ne samo u svom naselju, već i u celom gradu u nekoliko navrata obraćala se Gradskoj upravi.
Ukazivala je da igrališta koja trenutno postoje samo na papiru i ničemu ne služe, ponovo postanu funkcionalna.

NI POPRAVKA, NI ZATVARANJE
Objašnjava, da je sa troje dece upućena na igralište koje se nalazi uz obalu Begeja u ovom naselju. Međutim, ono je, ocenjuje Svetlana, već nekoliko godina nefunkcionalno i opasno za korišćenje, zbog čega se bezuspešno obraćala i Komunalnoj inspekciji. U upotrebi je samo tobogan, od tri ljuljaške ne radi nijedna. Klackalice su takođe zapuštene, a u blizini se nalazi samo jedna klupa i kanta za smeće, obrazlaže sagovornica.
– Od nadležnih organa tražila sam da poprave igralište, ali su mi rekli da zemljište na koje je postavljeno nije namenjeno za tu svrhu. Iako je igralište na toj lokaciji već 30 godina, ono ne pripada Gradu – kaže Jeremić.
Borba sugrađanke za bezbedni prostor za igranje dece traje nekoliko godina. Kada je 2018. godine izašao Pravilnik o bezbednosti igrališta zatražila je, ističe, da se ono uredi, popravi i održava kako je propisano, a ukoliko je to nemoguće da se iz bezbednosti zatvori. Međutim, kaže, sve se svodilo na negiranje nadležnosti, obećanja i na kraju je ostalo na početnoj tački.
Nakon obraćanja Gradskoj upravi, objašnjava, stigao je odgovor da, uprkos godinu dana ranije donetom Pravilniku, za tekuću godinu nisu predviđena budžetska sredstva za njihovu izgradnju i rekonstrukciju, sa obećanjem da će ona biti deo budžeta za 2020. godinu.
– Smatram da bi prostor mogao lako da se sredi bez velikog ulaganja, ali institucije ne reaguju. Igralište u Balkanskoj ulici, iako novije, takođe se ne održava, zbog čega nekoliko sprava nije u funkciji. Nije bolja situacija ni kada decu odvedem u vrtić. Iako popločano, osim starog tobogana i jedne penjalice apsolutno nikakvih rekvizita nema – kaže Jeremić.

ODRŽAVANJE NA POJEDINCIMA
Iz Mesne zajednice (MZ) „Dolja – Crni Šor” potvrđuju da su upoznati sa problemom koji nastaje zbog nebrige o igralištima i objašnjavaju da je u pitanju obrazac koji se ponavlja na teritoriji celog grada.
Kako bi došli do rešenja u proteklom periodu nekoliko puta su oštećenja prijavljivali Komunalnoj miliciji. U dopisima Gradu predlagali su da, ukoliko ne postoji dovoljno sredstava za održavanje, igralište razmontiraju.
– O popravci sprava odlučuje Gradska uprava. Trenutno nemamo informacija o planovima koji su u vezi sa njegovom adaptacijom, ali se trudimo da u međuvremenu, pomoću akcija koje organizujemo, doprinesemo održavanju. U pitanju su uglanom sitne popravke i farbanje sprava – kaže Miodrag Pješčić, predsednik Saveta MZ „Dolja – Crni Šor”.
Prema njegovim rečima, ekipe JKP „Čistoća i zelenilo” nakon apela uvek izlaze u susret i kose igrališta, ali za njihovo redovno održavanje, ocenjuje, potrebna je ozbiljnija organizacija na višem nivou.

  • Nadležnost određena Pravilnikom
    Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta Ministarstva privrede stupio je na snagu avgusta 2018. godine. Kako smo ranije pisali, njime se, između ostalog, propisuje postavljanje gumenih površina za ublažavanje udara, opremanje igrališta javnim osvetljenjem, klupama i kantama za smeće. Lokalne samouprave (koje su uglavnom i vlasnici igrališta) odgovorne su za bezbednost i održavanje. One su do sada trebale da donesu akte koji su usklađeni sa ovim Pravilnikom.

J. Šormaz