ODRŽANA PRVA OVOGODIŠNJA SEDNICA PARLAMENTA PRIVREDNIKA REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE (RPK)

Izabrani ljudi za nove inicijative i dobre predloge

Za predsednika Parlamenta privrednika ponovo je izglasan Dragan Živković, direktor prodaje u „Dijamantu”. Za njegovu zamenicu imenovana je Tatjana Todorović, vlasnica „Agrodukata”.
Parlament broji 35 uspešni privrednika, preduzetnika, javnih poslenika. Konstitutivnu sednicu otvorio je Zoran Dimitrijević, državni sekretar u ministarstvu privrede.
– Privreda Srednjobanatskog okruga je jedna od uspešnijih u Srbiji. Zrenjanin je po razvijenosti u drugom stepenu, dok su opštine Žitište, Sečanj, Nova Crnja i Novi Bečej u trećem. Od dolaska novih investitora zavisi da li će se stanje još poboljšati – objasnio je Zoran Dimitrijević i podsetio da u Okrugu živi 175 hiljada stanovnika, od kojih 46 hiljada ima posao, što je 2,1 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji. On je naveo da u našem regionu ima 1.500 privrednih društava i 4.500 preduzetnika, kao i da je učešće Srednjobanatskog okruga u kreiranju državnog BDP-a 2,2 odsto.
Gradonačelnik Simo Salapura osvrnuo se na izgradnju autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad naglasivši da je to put našeg grada i Pokrajine ka svetilijoj poslovnoj budućnosti.
– Na lokalne, ali i na pokrajinske i republičke ekonomske prilike sigurno će uticati rad kineske kompanije „Linglong”. Verujem da će to biti još jedan privredni zamajac u gradu – rekao je Salapura.
On je naglasio da su privredna kretanja umanjena, ali da dobar poslovni ambijent postoji i da tome doprinose i podsticaji države.
Predrag Stankov, direktor RPK Srednjobanatskog okruga, je predstavljajući privredna kretanja, naveo da je najveći problem odlazak mladih i smanjenje broja stanovnika u našoj sredini.
– Parlamenti privrednika su osnova komorskog sistema. Od njih polaze ne samo zakonodavne inicijative, nego i predlozi za sve što se tiče rada, funkcionisanja i upravljanja Privredne komore Srbije. Protekla godina bila je teška, pandemija je pogodila gotovo sve grane privrede i nametnula promene u sadržini i načinu poslovanja. Mnogo je teškoća sa kojima se suočavamo i problema koje moramo da rešavamo. U takvim uslovima opstaju oni koji se brže menjaju i prilagođavaju – istakao je Predrag Stankov i dodao da ozbiljan sastav parlamenta predstavlja snagu svakog regiona.
Na Sednici je usvojena i odluka da u Skupštini Privredne komore Srbije predstavnici RPK Srednjobanatskog okruga budu Andrej Beslać, generalni direktor „Mlekoprodukta”, Branimir Joksimović iz „Drekslmajera”, kao i predsednik Parlamenta privrednika Dragan Živković.

  • KREIRANJE POSLOVNOG AMBIJENTA
    – Plan mi je da pomognem Regionalnoj privrednoj komori i da budem spona sa privrednicima, ali i sa Republičkom privrednom komorom. Predloge koje budemo dobili pokušaćemo da prezentujemo na višim nivoima. Promocija privrede i kreiranje dobrog poslovnog ambijenta u naredne četiri godine biće osnova mojih aktivnosti – rekao je Dragan Živković.

 

  • ČLANOVI PARLAMENTA PRIVREDNIKA
    Majda Petković („Polet IGK” N. Bečej), Nebojša Maksimović („Maksimović gradnja”), Tihomir Đurić („5 stars hostel”), Goran Aćimov („Mat trejd”), Budimir Jovanović („Keramika Jovanović”), Tatjana Todorović („Agro-dukat”), Siniša Kuručev („Triglav osiguranje Beograd” – filijala Zrenjanin), Irena Živković („RCR Banat”), Slobodan Milin („Eko gradnja”), Darinka Radić (MPS), Dragan Živković („Dijamant”), Jovan Veselinović („PP Borac” Šurjan), Branimir Joksimović („Drekslmajer”), Radomir Miljuš („Šinvoz”), Nebojša Ninković („Lune-alu” Ečka), Andrej Beslać („Mlekoprodukt”), Jovan Vukanović ( DOO „Upravljanje slobodnom zonom”), Nenad Klać („Evrobrod”), Đula Madaras („Carska bašta”), Aleksandar Budiša (Ribnjak „Sveti Nikola” Sečanj), Marijana Matić Mićić („Izolir”), Marko Umićević („Petkus inženjering), Daniela Vrška („Vrška pres”), Dragoljub Bjeloglav („BB Trejd” Žitište), Milenko Borljin („Proizvodnja Mile Dragić”), Ivana Martinović ( Međunarodna špedicija „Zr agent”), Dragan Vidaković („Impel”), Mihajlo Knežević („Fulgar”), Marko Kesić („Kompanija Dunav Osiguranje” GFO Zrenjanin), Kristina Salapura (Poljoprivredna stručna služba), Branislav Sigeti („Dafar”), Dalibor Bubnjević (NIP „Zrenjanin”), Branislav Banjac („Lodžik”), Miodrag Pješčić (VPD „Srednji Banat”) i Tomislav Bačić („Agro maršal” Lukićevo).

Miroslava Malbaški