OGRANAK ITALIJANSKE FIRME ZVANIČNO OTVOREN U HALI BIVŠEG „MINELA”

Rade za „Ferari”, „Mercedes”…

Pogon italijanske firme „GLM grupa” otvoren je sredu u hali nekadašnje fabrike „Minel FEPO”. Ova kompanije proizvodi delove od metala za automobilsku industriju, pre svega izduvne sisteme. Otvaranju su prisustvovali italijanski ambasador u Beogradu Karlo Lo Kašo, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predstavnici „GLM grupe”, kao i brojni gradski funkcioneri.
Preduzeće je započelo proizvodnju u ovoj hali u novembru prošle godine, obavestio je Radivoje Poljanac, direktor srpskog pogona „GLM – RS”.

DSC_0360
– Od tada smo instalirali četvrtinu mašina koje treba ovde da stignu. Prazan deo hale u narednim mesecima biće popunjen najsavremenijom opremom za proizvodnju delova za auto-industriju, koje smo pručili iz Japana. Za tri-četiri meseca popunićemo celu halu, a uskoro će nam ovaj prostor biti i premali – rekao je Poljanec i dodao da „GLM – RS” nema problema sa kadrom, te da zapošljava mašinske i elektro-inženjere i radnike metalske struke.
– Sada imamo 70 zaposlenih radnika, a u planu je da u prvoj fazi zapošljavanja posao dobije oko 150 ljudi. Druga faza bi bila da se proširi ova hala ili da se obezbedi drugi prostor. Plan je da u špicu imamo do 350 radnika – kazao je Poljanac.
„GLM grupa” osnovana je 1998. godine i ima pogone i u Italiji i u Meksiku. Proizvodi ove kompanije ugrađuju se u „Mercedesova”, „Ferarijeva”, „Maserati” i vozila drugih proizvođača. Najavljeno je da će iz Zrenjanina svoje proizvode izvoziti u Italiju, Češku, Francusku, Nemačku, Rumuniju, a kasnije i u ostale zemlje Evropske unije.
M. Maričić
Opširnije u štampanom izdanju