OŠ „JOVAN DUČIĆ”: MESTO GDE NASTAJE TEATARSKA ČAROLIJA

Scensko izražavanje pomaže mladima

Klečanska škola godinama je prepoznatljiva u oblasti dečjeg pozorišnog stvaralaštva zahvaljujući dramskoj sekciji koju vode Tereza Janjić, nastavnica engleskog, i Tatjana Dursun, nastavnica srpkog jezika. Višemesečni rad na predstavama tokom školske godine njihovim đacima ne predstavlja napor već uživanje. Jedva čekaju da svoje stvaralaštvo prikažu na festivalima. Do sad su nagrađivani za glumu, režiju, tekst, scenografiju, pokret.
Njihov poslednji komad koji pobrao značajna priznanja jeste „Mnogo nemira zbog Šekspira”. Zasniva se na autorskom tekstu Tereze Janjić, a u režiji Tatjane Dursun. U predstavi su korišćeni originalni delovi „Balkonske scene” iz drame „Romeo i Julija”, a muzika je snimljena u Muzičkoj školi „Josif Marinković”. Za kostime je bila zadužena Blagovesta Vasileva, kostimografkinja zrenjaninskog Narodnog pozorišta. Nastavnice ističu da su im veliku novčanu pomoć za izradu kostima pružile kompanije „Gomeks”, „Persu” i šljunkara „BMB”, dok je Grad omogućio odlazak na sve festivale.
Jedna od većih nagrada za komad „Mnogo nemira zbog Šekspira” osvojena je na republičkom festivalu dramskih sekcija osnovnih škola u Topoli. Predstava klečanske osmoletke proglašena je za najbolju u celosti. Valja pomenuti i priznanja na „Majskim igrama” u Bečeju (najbolja muška uloga), na Međunarodnom festivalu scenskog stvaralaštva za decu i mlade, kao i „Majskim susretima” u Temerinu (najbolja predstava u celini, režija, tekst, kostimi, muška uloga, pohvala za žensku ulogu).
Ovog meseca ansambl iz Kleka učestvovao je na 29. Smotri slovačkog dečjeg pozorišnog stvaralaštva u Staroj Pazovi.
– Veoma smo srećni i ponosni. Iza nas su veseli pozorišni festivalski dani, divni domaćini, trenuci ispunjeni druženjem. Nadam se da nas očekuju novi izazovi, jer postoji snažna volja za tim da budemo i dalje nasmejani i razigrani. Nije nam bilo lako, zahtevala se izuzetna posvećenost, ali su zato naši mali glumci i iza kulisa i na pozornici sigurni i jedinstveni – ističe Tatjana Dursun.
Ovim mladim ljudima nije strano ni dobročinstvo, tako da su ovog maja izveli dve predstave za učenike zrenjaninskih škola pod sloganom: „Budi human i kulturan”. Lane su prihode namenili NURDOR-u, a sada su prikupili novac za Dečje odeljenje zrenjaninske Bolnice.
– Ideja da se igra humanitarna predstava potekla je od same dece. Mnogo ljubavi i truda ulažemo u rad ove grupe. Od oktobra smo imali tri probe nedeljno. U ovako teškim vremenima moralne krize, smatramo da scensko izražavanje pomaže deci ovog uzrasta da pronađu pravi put i način da se pokažu vidljivim i važnim – navodi Tereza Janjić.

A. Ilijev
Foto: privatna arhiva

  • UČESNICI
    U predstavi „Mnogo nemira zbog Šekspira” igraju: Jovan Milosavljević, Jovana Trkulja, Teodora Terzić, Sara Simsija, Mladen Balać, Rastko Marković, Novak Kesić, Jovan Grbić, Katarina Mijanović, Marina Pribić, Vanja Reljin, Jovana Kiza, Ana Janjanin, Kalina Mišić, Kristina Spasojević, Helena Šimon i Jana Danić.