RENATA ĐORĐEVIĆ SABADOŠ OSNIVAČ FIRME „CUISINE CATERING AND EVENTS” O TEŠKOĆAMA I MOGUĆNOSTIMA U PREDUZETNIŠTVU

Verujte u sebe, trud se isplati
Mlada preduzetnica Renata Đorđević Sabadoš na ideju da se bavi keteringom došla je na veoma zanimljiv način. Naime, pre tri godine kada je pripremala svadbenu žurku za društvo, želela je da na neobičan način iznenadi goste. Međutim, takvu vrstu keteringa kakvu je zamislila nije mogla da nađe kod nas, te je zajedno sa mužem napravila slano i slatko posluženje koje je „raspametilo” goste. Tada je bila pri kraju studija geografije i ujedno je radila u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a o keteringu kao poslovanju počela je intenzivno da razmišlja.
Ubrzo je upoznala Draganu Popov, profesorku gastronomije i predočila joj je poslovni plan. Odlučile su da naprave prezentaciju u klubu „Old time” a prisutni su bili oduševljeni idejom. Od tog dana posao je počeo polako da se razvija, a Renata i njena koleginica imaju pune ruke posla. Zahvaljujući projektu „Istraži svoj biznis” koji je realizovao Regionalni edukativni centar „Banat” u partnerstvu sa još četiri organizacije iz javnog i privatnog sektora, gde je Renata osvojila prvo mesto, osnovala je firmu „Cuisine catering and events”.
Kako dolaziš na ideju da napraviš zalogaje?
– Dosta vremena provodim na internetu koji je nepresušni izvor ideja. Kada vidim neki zalogaj, brzo skontam koji bi sastojci išli u proizvod i realizujem ga. Uživam u tome što radim i nije mi teško da napravim ono što zamislim.
Šta je najteže u ovom poslu?
– Verovala sam u naš biznis jer znam da je danas ova vrsta keterinaga sve više tražena. Ono šta plaši sve nas koji prodajemo hranu, jeste to što je roba kvarljiva. Ogromno je opterećenje, da se nekom ne desi nešto. Higijena mora da je na visokom nivou, namirnice moraju pažljivo da se skladište i pažljivo odaberu. Sve kupujemo u proverenim mesarama i marketima i vodimo računa o rokovima. Time gledamo da smanjimo rizik, koji uvek postoji i to je ono sa čime se borimo. Doza straha postoji, posebno u letnjim mesecima kada ima najviše posla. Klijentima uvek preporučujemo zalogaje koji imaju duži rok trajanja na švedskom stolu. Nikad ne koristimo sirova jaja i mlečne proizvode kada su visoke temperature i kada radimo ketering napolju.
Da li Zrenjanin ima skluha za ovu vrstu keteringa? Može li se živeti od toga?
– Prve dve godine smo sve što smo zaradile uložile u posao. Iz dana u dan se proširujemo. Sada konačno možemo da uživamo u plodovima rada. Zadovoljna sam poslovanjem i kako Zrenjaninci reaguju na naš rad, iako postoji dosta predrasuda. Možda će zvučati pretenciozno, ali ne plašim se konkurencije. Iz prostog razloga što uvek naviru nove ideje, i imam nešto novo da ponudim klijentima. Mnogi zahtevaju više i bolje od do sada viđenog na tržštu. Koristim fotošop i sama radim brendiranje hrane, i tako uklapam hranu i temu koju zahtevaju klijenti. Moraš biti svestran da bi posao bio plodonosan.
Po čemu je „Cuisine catering and events” prepoznatljiv?
– Nigde nisam videla u Srbiji način postavke keteringa kao što mi imamo. Hranu ističemo na pravi način i trudimo se da ponudimo nešto drugačije. Ipak mnogo zavisi od kreativnosti. U planu nam je da pravimo obroke za zaposlene osobe, za vegane ili one koji su na hrono ishrani, makrobiotičare.
Koji je tvoj savet mladima koji žele da započnu sopstveni biznis?
– Toplo preporučujem da se upuste i realizuju svoje zamisli. Ne bih mogla da se vratim u korporaciju. Biti preduzetnik nije lako ali je lepo jer utičeš na svaki korak kao i on na tebe. Potpuna odgovornost je na nama i sve zavisi od nas samih. Morate verovati u sebe i jako se truditi jer se rad isplati.
IVA ISAKOV