SEDMI MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA MLADIH „BINA MIRA” ODRŽAN OD 14. DO 22. SEPTEMBRA

Druženja za nezaborav, u gradu mladosti i teatra
Kada odem iz ovog grada, zauvek ću poneti sa sobom toplinu i srdačnost ljudi, vašu divnu arhitekturu, u kojoj je tako uspešno spojeno staro i tradicionalno sa novim i savremenim. Pamtiću likove ljudi koji nas svuda dočekuju sa osmehom. I ovaj teatar, koji vas predstavlja u najboljem svetlu.
Ovako o Zrenjaninu govori Natanael Ulman iz Bohuma, iz Nemačke, učesnik sedmog Međunarodnog festivala pozorišta mladih „Bina mira”, koji je održan u našem gradu od 14. do 22. septembra.
– Nema granica druženju, kreativnosti, energiji mladosti – uveren je Milan Bogdanović iz Pozorišta mladih DIS iz Banja Luke. O tome govori i predstava „Beg” zrenjaninskog Centra za kreativno odrastanje CEKOM, koja je izvedena prve festivalske večeri u zrenjaninskom Pozorištu.
Granice su, na svoj način, brisali i mladi iz pozorišnih trupa iz Tuzle i Mostara (Bosna i Hercegovina), Celja (Slovenija) i iz Brisela (Belgija).
Stotinak mladih iz Evrope učestvovalo je na „Bini mira”. Festival je počeo kompozicijama „Nana Jetu” i „Adiemus”, u izvođenju Omladinskog mešovitog hora Muzičke škole „Josif Marinkovioć”, kojim diriguje Zorica Kozlovački. To je bilo u sredu, prve festivalske večeri, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović”. Organizatori su bili Kreativni centar CEKOM, „Kultur Kik” i Kulturni centar Zrenjanina, u saradnji sa zrenjaninskim Pozorištem, uz podršku Grada Zrenjanina i Kompanije „Gomeks”. U okviru festivala održane su i brojne kreativne radionice, a radionicu za fotografiju vodio je majstor objektiva Tibor Arva.
Adnan Mujkić iz tuzlanskog Pozorišta mladih, uz pomoć svojih saradnika Anele Huremović i Amne Sakić, bio je jedan od sedam trenera – pedagoga za učesnike festivala. Performans su izveli u sredu, na Međunarodni dan mira, u Kulturnom centru.
– Radili smo, razmenjivali ideje i družili se – kaže Anela. – Zrenjanin je divan grad, mi smo ovde sa svojim prijateljima i svake godine u drugom gradu. Budućnost će biti drugačija, u to sam sigurna.
Mlada glumica Riko Gruse iz Ahena takođe veruje da će budućnost biti – mir.
– Spojili smo ovde dve grupe, od kojih je jedna ona koja dolazi iz moje škole (Lebach scull), za hendikepirane osobe – objašnjava Riko. – Ovde sam srela ljude koji nemaju predrasude i koji razumeju našu različitost. I ja se ovde osećam veoma dobro. Posebno mi se dopada centar grada.
Jasenko Stojaković iz Tuzle oduševljen je našim mostovima, ali je druženje, kako kaže, na prvom mestu. Za Slobodana Miljevića iz Banja Luke, koji je u Zrenjaninu drugi put, ovo je bila svojevrsna „pesma mladosti”, a Tarik Guzin i Rijad Šuta stigli su iz Mostara, kao pratioci „Floridusa” sa zadatkom da oforme četiri muzičke grupe.

PRIJATELjSTVA
Festival, čiji je cilj širenje prijateljstva i razmena pozorišnih ideja mladih, održava se u okviru projekta koji finansira Evropska unija. Otvorio ga je zamenik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Vojvodine Ljubomir Stanisavljev.
Učesnicima i publici obratili su se i idejni tvorac „Bine mira” Hajnc Jusen iz Ahena, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i rukovodilac CEKOM-a Smiljana Tucakov. Glumci CEKOM-a su prve festivalske večeri izveli predstavu „Beg”, što je i tema ovogodišnjeg festivala.
B. JAJIĆ

26-2 26-3