SASTANAK U REGIONALNOJ PRIVREDNOJ KOMORI: Postignuta je bolja koordinacija inspekcijskih službi

Prva iskustva sa primenom Zakona o inspekcijskom nadzoru – koja je počela pre godinu dana izrazito su pozitivna, zaključeno je na danas održanom sastanju predstavnika većeg broja preduzetnika sa najodgovornijim ljudima republičkih i gradskih inspekcija sa načelnicom Srednjobanatskog okruga Snežanom Vučurević i direktorom Privredne komore Srednjobanatskog okruga Predragom Stankovim.

DSC_0001_resize

U radu skupa učestvovali su i predstavnici Unije poslodavaca, Zrenjaninskog poslovnog kruga ZREPOK, Regionalnog centra za razvoj „Banat”, Zrenjaninskog IKT klastera.

Privrednike su sa novinama u Zakonu upoznale Gabrijela Lodi iz sanitare inspekcije i Katica Racić iz Inspekcije rada. Kao prioritetne zadatke inspekcija one su istakle postupak prema neregistrovanim tržišnim subjektima, gde se primenjuju mere kao što su zabrana obavljanja delatnosti, oduzimanje dobiti i zaplena robe i dokumentacije, zaključno sa novčanim kazama koje mogu biti i 2 miliona dinara.

Zakon poznaje redovni, vanredni i savetodavni nadzor. Uvedena je institucija prve posete, sa ciljem da se tržišni subjekti upoznaju sa svojim obavezama. Uvedena je i institucija procene rizika, u slučaju sanitarne inspekcije – radi se o epidemijskom riziku.

Katica Racić iz Inspekcije rada izložila je pozitivna iskustva sa prijavljivanjem većeg broja neregistrovanih poslodavaca i radnika, putem telefona o elektronske pošte.

M. S-n.