U VEĆEM BROJU SELA PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA

Ni rad pumpi do usijanja nije pomogao

Povodom ogromne količine padavina u maju i junu mesecu, Gradski štab za vanredne situacije je prošlog petka proglasio vanrednu situaciju na području sela Aradac, Belo Blato, Knićanin, Taraš, Čenta i Perlez i gradske Mesne zajednice Mužlja.
Kako je saopšteno, tri najveće crpne stanice, one u Čenti, Belom Blatu i Aradcu su između 31. maja i 15. juna izbacile – prva dva miliona, druga milion i 800 hiljada, a treća 400 hiljada kubnih metara vode. Tih 4,4 miliona kubika vode, ili 4 milijarde i 400 miliona litara, dovoljno bi bilo da slojem od 10 santimetara prekriju površinu od 44 hiljade hektara, što je polovina poljoprivrednog zemljišta na području Grada Zrenjanina.
O tome kakva je situacija u pogođenim selima, govore naši sagovornici iz Belog Blata i Knićanina:
– Iako su pumpe, a u Belom Blatu ih ima šest i vezane su za jaku crpnu stanicu, radile non-stop, količina vode koja se našla u selu i širom atara, takva je da vodoležja i dalje ima. Kosidba žitarica još nije završena, a prinosi su u proseku prepolovljeni. Na sedam hektara zemljišta osrednjeg kvaliteta dobio sam po dva hektara tritikala, koji koristim za stočnu hranu, a to je dva i po puta niži prinos nego prošle godine. Kvalitet zrna takođe nije sjajan – kaže Miroslav Markuš, predsednik Saveta Mesne zajednice Belo Blato i odbornik Skupštine grada Zrenjanina.
M. S-n.

Opširnije u štampanom izdanju