ZADRUGA „SN STEFANOV AGRO“ PRIVLAČI POLjOPRIVREDNIKE

Obrađuju 3000 hektara

Zemljoradnička zadruga koju je osnovala Zorice Stefanov („SN Stefanov agro“), jedina je Stajićevu u vlasništvu meštana. Može da se pohvali poslovanjem ne samo u „svom” selu već i zbog toga što njom žele da sarađuju i poljoprivrednici iz okolnih mesta. Zadruga trenutno okuplja približno 300 poljoprivrednih proizvođača, a sa svojim i njivama zadrugara obrađuje 3000 hektara, površinu za hiljadu hektara veću od stajićevskog atara.
– Nudimo korekne odnose i saradnju i otuda je kod nas dosta poljoprivrednika iz Ečke, Belog blata, Lukinog sela i Farkaždina – kaže direktorka Stefanov i dodaje: – Sama radim i obračune i ugovore, nema posrednika, i nije mi se desilo da me neko zove da traži novac. Mislim da to najvolje govori o našem radu – rekla je ona.
Prema oceni Zorice Stefanov ove godine prinos pšenice je bio odličan, ali su, na žalost, ostale ratarske kulture podbacile.
– Imali smo do devet, negde čak i deset tona pšenice po hektaru. Drugačija je situacija sa suncokretom, koji je zbog suše imao prinos manji za 20 odsto od onog iz 2014. Žetva kukuruza još nije gotova, ali i njegmu su škodile velike vrućine, tako da je takođe podbacio. Beležimo prinos pet do sedam tona po hektaru, a ukoliko je posejan na ritskoj zemlji, prosečan rod se kreće i od tri tone po hektaru. Ovakav prinos je duplo manji u odnosuna prošlu godinu, koja je bila dobra – objasnila je direktorka Stefanov.
U toku su pripreme za novu setvu. Ova zadruga je zainteresovanim ratarima podelili semensku pšenicu, a otišlo je skoro i svo traženo đubrivo. Na žalost, nepovoljne vremenske prilike pomeriće setvene rokove ka novembru.

SINOVI OSTAJU U POSLU

Situacija u agraru Srbije nije sjajna, teškoće u poljoprivredi se sporo otklanjaju ali Zorica Stefanov ne brine za budućnost zadruge. Kako nam je s ponosom rekla, njeni sinovi Stefan i Nemanja vole da obrađuju zemlju i po svemu sudeći, a kada za to dođe vreme, preuzeće posao od majke.

S.K.