ZRENJANINSKI MUZEJ U PETAK, 15. APRILA, OBELEŽAVA SVETSKI DAN UMETNOSTI: Stručno vođenje kroz stalnu postavku Umetničkog odeljenja

Povodom Svetskog dana umetnosti u petak, 15. aprila 2022. godine, biće održano stručno vođenje kroz stalnu postavku Umetničkog odeljenja Narodnog muzeja. Zainteresovani građani će se upoznati sa delima primenjene i likovne umetnosti, kao i sa znamenitim ličnostima iz umetničkog sveta koje su obeležile našu likovnu kulturu. Stručno vođenje će početi u 18 časova na prvom spratu Muzeja, a posetioce će kroz postavku voditi Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti, koordinator Pedagoško-informativne službe. Ulaz je slobodan.

Umetničko odeljenje obuhvata dva segmenta – Zbirku likovne umetnosti i Zbirku primenjene umetnosti, a na prvom spratu stalne postavke takođe su predstavljeni i legati koje Muzej čuva.

– Šetajući kroz deo stalne postavke Muzeja u kome su predstavljeni eksponati iz Zbirke primenjene umetnosti biće reči se o stilovima kao što su secesija, bidermajer i  dr, a takođe pokušaćemo da rekonstruišemo građanski život u Velikom Bečkereku u 19. i početkom 20. veka. U odeljku koji reperezentuje dela iz Zbirke likovne umetnosti posetioci će se upoznati sa slikarstvom  18, 19. i 20. veka u srednjem Banatu sa posebnim akcentom na velikobečkerečke slikarske ateljee. Uz njihove radove govoriće se o autorima poput Šerbana Popovića, Konstantina Danila, Uroša Predića, Vase Pomorišca, Tivadara Vanjeka, Zlate Markov- Baranji i drugih – poručuju iz Muzeja.