ANĐELKA NIKOLIĆ, UMETNIČKA SAVETNICA ZRENjANINSKOG POZORIŠtA, O NOVOM REPERTOARU

Predstava  koja se zove „Zrenjanin”

Na Dramskoj sceni zrenjaninskog Narodnog pozorišta priprema se predstava „Zrenjanin” iz pera Igora Štiksa, a u režiji Borisa Liješevića. Reč je o autorima značajne „težine” i prestiža, a o predstavi koja nosi ime našeg grada, Igor Štiks – pisac i publicista sa evropskom karijerom, već je govorio u opširnom intervjuu objavljenom u Kulturnom dodatku „Politike”. O novoj predstavi i repertoaru zrenjaninskog teatra razgovarali smo sa Anđelkom Nikolić, umetničkom savetnicom Pozorišta „Toša Jovanović”.
Kako je došlo do saradnje sa Štiksom i Liješevićem, sa kakvom idejom se pravi predstava „Zrenjanin”?
– Boris Liješević prvobitno je imao ideju da radi dokumentarnu predstavu na temu privatizacije Jugoremedije. U fazi priprema razgovarao je sa Igorom Štiksom, koji u poslednje vreme istražuje upravo temu radničkog pokreta, solidarnosti između obespravljenih klasa, (ne)mogućnosti revolucije. Od tog trenutka su zajedno počeli da rade na projektu „Zrenjanin”. Naziv predstave odnosi se na nadimak glavnog lika, radnika u fabrici koja propada u rukama korumpiranog vlasnika i nemarne države. On prelazi dugi put osvešćenja pre nego što povede borbu za spas fabrike.
Ko su ostali autori predstave, ko je u glumačkoj podeli?
– Scenograf je Vladimir Savić, kostimografkinja Drina Krlić, muziku komponuje Jelena Popržan. Igraju: Stefan Juanin, Edit Tot Miškeljin, Milan Kolak, Sanja Radišić, Jovan Torački, Dejan Karlečik i Miljan Vuković. Premijera je 9. maja.
Šta se priprema na Lutkarskoj sceni?
– Iščekujemo početak proba lutkarske predstave „Nevidljiva” Maje Pelević u režiji Bojane Lazić i total dizajnu Zorane Petrov. Reč je o srpskoj praizvedbi teksta nagrađenog na prvom domaćem konkursu za lutkarski tekst, u organizaciji Unima centra Srbije – ogranka svetske lutkarske asocijacije. Autorka nam je ukazala poverenje time što je „Nevidljivu” ponudila našem teatru, a i sama Unima je ovaj izbor podržala besplatnim ustupanjem prava.
Zatim nas čeka još jedna poslastica na Lutkarskoj sceni: reč je o dramatizaciji romana za decu Vojislava Despotova („Petrovgradska prašina” i „Andraci, jepuri i druga čudovišta srednjeg Banata”), koja je poverena drugom književnom velikanu koga je ova sredina iznedrila – Uglješi Šajtincu. Blagovesta Vasileva zadužena je za vizuelni aspekt predstave.
Kakvi su dalji planovi za Dramsku scenu?
– Dan pozorišta (15. oktobar) planiramo da obeležimo premijerom dramske predstave „Povišica ili: Kako – bez obzira na sanitarne, psihološke, klimatske, ekonomske i druge uslove – zatražiti od šefa povišicu plate?” u režiji talentovane mlade rediteljke Jovane Tomić. Ovaj duhoviti tekst Žorža Pereka istražuje lutanje pojedinca kroz začarane krugove birokratije i sopstvenih strahova. Dramaturg je Dimitrije Kokanov.
U decembru nas očekuje kruna dugogodišnjih razgovora sa kolegama iz Narodnog pozorišta Kikinda na temu zajedničke predstave. Aleksandar Božina režiraće komad Iva Brešana „Smrt predsjednika kućnog savjeta”, briljantnu grotesku na temu autoriteta i autoritarnosti i korumpiranosti društva i pojedinca, nekad i sad. Smatramo da će naša dva ansambla ujedinjeni doneti vatromet glumačkih bravura, u kojima će uživati publika oba grada.
TEATAR U ZAPEĆKU ILI SENKA BESPARICE
– Ovaj repertoar plod je brižljivog planiranja, na čijoj realizaciji zajedno sa nama već pomno rade svi pomenuti umetnici. Zabrinjava, međutim, što se poslednjih dana pominje mogućnost da će se budžet smanjiti do te mere da će „Zrenjanin” biti poslednja premijera u 2017. To bi bio tužni presedan i loša vest kako za nas, tako i za našu publiku. Uzdamo se, ipak, u našeg novog lidera, Ivana Francuskog, koji je mandat počeo obećanjem da će uticati na bolji priliv sredstava, u šta nemamo razloga da sumnjamo, budući da je po profesiji ekonomista i da već ima iskustvo vođenja značajnih javnih institucija – kaže Anđelka Nikolić.

Lj. B.