KARIKATURISTI IZ ZEMLJE I OKRUŽENJA NA PRVOJ KOLONIJI KARIKATURA U ZRENjANINU PREDSTAVILI SVOJ RAD

Vratiti ugled karikaturi i afirmisati grad

Na ovogodišnjoj koloniji koja će, svakako, zauzeti počasno mesto u istoriji karikature u Srbiji, učestvovalo je 11 umetnika

U Zrenjaninu je polovinom oktobra održana Prva kolonija karikatura. Organizatori su bili Goran Nešić, direktor i vlasnik zrenjaninske štamparije „Diginet” i Konstantin Grosu, karikaturista evropskog renomea koji je bio i selektor, a tokom devedesetih je objavljivao karikature na prvoj strani lista „Zrenjanin”.
Učesnici Kolonije su, od 11. do 13. oktobra, okupljeni oko ideje „Život na reci”, vredno radili kraj mosta na suvom, u blizini jednog od jezera u centru grada, potom u „Sandbox” umetničkom studiju „Digineta” namenjenog umetnicima – dizajnerima, fotografima.

INSPIRATIVNA TEMA
Na ovogodišnjoj koloniji koja će, svakako, zauzeti počasno mesto u istoriji karikature u Srbiji, s obzirom da u našoj zemlji postoji još samo ona jednodnevna u Elemiru, učestvovali su Luka Lagator i Darko Drljević – Crna Gora, Milan Alašević – Slovenija, Ištvan Kelemen – Mađarska, Jugoslav Vlahović, Jakša Vlahović i Tihomir Čelanović – Beograd i Vladan Nikolić, Nikola Štiklica, Kire Radenkov i Konstantin Grosu – Zrenjanin.
– Prošle godine smo se uverili da postoje mogućnosti za organizaovanje Kolonije karikature u Zrenjaninu koja bi okupila učesnike iz naše zemlje i inostranstva – podseća Goran Nešić. – Umetnici karikature su se rado odazvali, tema je više nego inspirativna i druženje se nastavlja… Potrudićemo se da tako bude i ubuduće, iz godine u godinu, svakog oktobra.
Branka Jajić

Opširnije u štampanom izdanju