KUD GIK BANAT „PIONIR” U OVOGODIŠNJOJ „BANATSKOJ BAJCI”

Generacije igrača na okupu sa prijateljima

Kao i uvek na celovečernjim koncertima, članovi zrenjaninskog KUD GIK Banat „Pionir” predstavili su se početkom jula u Gradskoj bašti bogatim repertoarom u izvođenju svih ansambala.
Učestvovali su, kako najmlađi, tako i izvođački ansambl, kao i vokalni solisti, uključivši u program i goste – dugogodišnje saradnike i prijatelje.
Uz pratnju orkestra, kojim rukovodi Nikola Mirkov, bio je to svojevrstan povratak u prošlost, počevši od osnivanja, podsećanje na gostovanja, organizovanje festivala, posebno onog tradicionalnog, međunarodnog u okviru „Dana piva”. Bilo je reči o prijateljstvu sa vršnjacima u Evropi i svetu i projekciji budućeg delovanja, u zavisnosti od zdravstvenih okolnosti i mera koje uslovljava, pre svega, korona virus.
Entuzijazam i želja da prenesu na publiku energiju i radost očitavao se i u pokretima veterana, kao i u rečima najmlađeg učesnika, Boška, koji je osvojio gledalište. Stigli su i nekadašnji igrači i pevači, oni koji u gradovima Srbije šire ljubav za našu narodnu tradiciju. Nekadašnji igrači, a danas koreografi Jasmina Švarc i Zoran Tošić prenose znanje i umeće na one koji nastavljaju putem „Pionira”.


Predsedniki KUD GIK Banat „Pionir” Radovan Rača Moldovan se potrudio da nikoga ne zaboravi, a veliku čast je ukazao saradnicima koji su sa ansamblom niz godina: Katarini Halasović, predsednici Druženja žena „Sva lepota sveta”, koja je zaslužila aplauz govoreći monolog posvećen ženi, bračnom paru Pribišić – Duda i Zoran iz Žitišta i reporterki „Zrenjanina” mr Branki Jajić, koja je govorila pesmu iz svoje zbirke.
Kako je rečeno, stari prijatelji su najbolje ogledalo. Jer, ni jedno prijateljstvo nije slučajno, a prijatelj je pola duše. I potvrđeno stihovima Mike Antića: Čovek je željan tek ako želi, i tek ako sebe celog damo, tek tada i možemo biti celi.
Na koncertu su bili i članovi udruženja „Dositej” MZ Dositej Obradović i „Gradnulički biseri” MZ Gradnulica.
Zvonki glasovi Jelene Jankov i Anđeline Švarc nikoga nisu ostavili ravnodušnim, one su ponos KUD-a. Darko Ančin i Sofija Ćirković, koji su učestvovali na međunarodnoj manifestaciji „Deca igraju za mir u svetu”, bili su poletni i u Gradskoj bašti. A mladi folklorci su pokazali da su uspešni u tangu iako neguju naše izvorne pesme i igre i ovakav repertoar predstavljaju u Srbiji, Evropi, svetu…
U prepunoj Gradskoj bašti izvođači i gledaoci su bili u jednom kolu, a program je ulepšan kolom, u kojem su bili i mladi, i veterani i oni najmlađi koji stasavaju za izvođački ansambl…
Kao muzička kruna komunikacije sa publikom širom sveta, uprkos koroni, ali i poveznica sa svojim sugrađanima i gostima, prikazan je spot folklora dijaspore u kojem su učestvovali i predstavnici KUD GIK „Pionir” Jelena Jankov i Slavko Berberski, o čemu smo informisali putem lista i na sajtu „Zrenjanina” u vreme vanrednog stanja u našoj zemlji.

  • IGRAM DOKLE POSTOJIM
    Učesnici koncerta poručuju: Mi govorimo isti jezik – nazivamo ga Pesma. Imamo isti san – zovemo ga Igra. Stanujemo na istoj adresi – Kulturni centar Zrenjanina. Grad Zrenjanin nam je – Pozornica. Naše kolo je – Država Srbija. Naš zadatak je – Čuvanje tradicije. Naša svetlost je – Narodna nošnja. Jedini moto nam je: Igram dokle postojim. I veruju da folklor nije u srcu, jer će srce jednog dana stati, već da je folklor u duši, jer duša pripada sceni. Vole folklor i time se diče, a spremni su za „okršaj” opankom za one koji ih zbog toga „mrze”…

 

  • BAJKA ŽIVI
    I dalje, svakog ponedeljka, sugrađani uživaju u „Muzici svih generacija” – Ivica Petrov i Đorđe Damjan, sa gostima; utorkom: vinsko veče. Četvrtkom su programi za decu, dok petkom nastupa Milica Dosković i prijatelji uz filmske projekcije. Subotom je „Bid Bend Gagić i prijatelji”. Svi programi počinju u 20 časova (skraćeni su do 21:30, zbog zdravstvene situacije), samo četvrtkom od 18 časova. Planirano je da „Banatska bajka” traje do 23. avgusta, podsetila je Maja Pandurov – koordinatorka programa.

B. Jajić
Foto: Goran Radifković