Taksi nije gradski autobus!

Piše: Dalibor Bubnjević

Javni saobraćaj u Zrenjaninu je poput „tamnog vilajeta“. Ako neko pokuša da promeni ustaljenu praksu, kajaće se. S druge strane, ukoliko se ništa ne bude menjalo, nastaće kolaps sistema. Očito je krajnje vreme da se navedenom problematikom pozabave nadležni. Da bi učinak bio optimalan, nužno je da struka da predlog!
Sugrađani koji koriste gradske autobuse s pravom negoduju. Smatraju da ima premalo polazaka. Ukazuju da rute nisu dobro projektovane. Čak i laik (o)lako uočava nelogičnosti. Istodobno, preduzeće nadležno za javni prevoz je nezadovoljno. Premali broj putnika onemogućava im da profitabilno posluju.
U takvim okolnosti, u našem gradu se razvilo alternativno rešenje! Taksi je u značajnoj meri preuzeo funkciju javnog saobraćaja. To rešenje je donedavno pogodovalo svima. Građani su imali visok komoditet po pristupačnoj ceni. Sve bi se odvijalo po ustaljenoj rutini da nije došlo do rasta cene goriva.
Taksi vozila ne predstavljaju zamenu za gradski prevoz! Ukoliko se žurno ne reaguje, mnogi sugrađani uskoro neće moći da pređu sa jednog u drugi deo Zrenjanina. Dok se ne donesu strateške odluke, nužno je poštovanje zakona. Ovih dana smo svedoci da se javnost obaveštava o poskupljenjima. Ništa ne bi bilo sporno da najpre navedenu odluku nismo pročitali u službenom listu. Cene komunalnih usluga određuje država, a ne banda (bila ona žuta, zelena ili pak neke druge boje).