ZRENJANINSKO BAROKNO TEATARSKO ZDANjE OBELEŽILO 182 GODINE POSTOJANJA, KAO I 75 GODINA DRAMSKE I 65 GODINA LUTKARSKE SCENE

U pripremi su nove predstave, na radost publike

Pandemija korona virusa i dalje diktira tempo održavanja događaja. Zbog bolesti glumaca odložena je premijera komada „Dečko iz poslednje klupe” Huana Majorge, u režiji Tijane Vasić. Uprkos situaciji, Narodno pozorište „Toša Jovanović” je prošlog petka, 15. oktobra, predstavom „Zlostavljanje” obeležilo svoj dan, kada je pre 182 godine izgrađena pozorišna zgrada, ali i period kontinuiranog profesionalnog rada, 75 godina Dramske i 65 godina postojanja Lutkarske scene.
– Predstave su najpre izvođene na nemačkom, mađarskom, pa na srpskom jeziku, a često i na jidišu. Pozorište je sedamdesetih godina 19. veka samo igrom slučaja sačuvano, a 1884. temeljno je renovirano. Tada je sala dobila bogato ukrašen današnji izgled. Donošenjem Akta 25. maja 1946, osnovano je profesionalno pozorište koje, na predlog Todora Manojlovića, dobija ime po čuvenom srpskom glumcu Toši Jovanoviću, rodom iz Bečkereka. Lutkarsko pozorište je osnovano 1956, a u ovoj zgradi je od 1982 – podsetila je uprava Pozorišta na svom Fejsbuk profilu.
M. Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju